Vinspøk

I Sør-Afrika er vin seriøse greier og produsenten av ukens viner har måttet tåle noe kritikk for sitt fleipete ordspill da han ga vinene sine navn. Morsomme navn er imidlertid ikke forklaringen på at de er en formidabel suksess, for de smaker godt også.
Aase E. Jacobsen
03 Juli 2002 - 08:00

Goats do Roam 2003/2004 (45600) spiller altså på Côtes-du-Rhône, og slik høres det kanskje ut på den bredeste sørafrikanske dialekten. Men produsenten Charles Back and The Fairview Team i en av Sør-Afrikas beste regioner, Paarl, lager ikke bare en vin med utgangspunkt i den klassiske Côtes-du-Rhône-resepten hvilket innebærer syrah, grenache, cinsault, gamay noir og mourvèdre som har fått et dominerende selskap av Sør-Afrikas nasjonaldrue pinotage, alt fra gamle vinstokker som har lav ytelse og dermed gir god konsentrasjon.

Bakgrunnen for navnet er nemlig vel så mye at Backs elskede geiter, som han har 600 av, vet akkurat hva de skal lete etter i vinmarken, nemlig de beste druene. Om det er årsaken til at Back etter sigende skal lage Sør-Afrikas beste ost, er kanskje en overdrivelse, men det er sikkert bare av det gode, også geiter blir hva de spiser.

Vinen er i alle fall god og søt nok i bærpreget, her er mengder av  kirsebær og røde bær, tropisk frukt, banan og krydder med tilnærmet beaujolaisaktig saftighet. Smaken følger opp med saftig og krydret anslag, mye bærsødme og kjernepreg. Avslutningen byr på fine tanniner. En utmerket barbequevin til grillet saftig kjøtt av både lys og mørkere type, også godt krydret men ikke for mye chili da det gjør tanninene vel tørre.

Produsenten lager også Goats Do Roam Rosé 2001 (41140) og denne er laget av de samme druene som den røde. Forskjellen er at drueskallene fjernes før gjæringen starter slik at resultatet blir en ultrafruktig rosa vin med en touch av tanniner. Den rosa utgaven er derfor bløtere enn den røde i så vel duft som smak. En relativt kraftig rosé som trenger matfølge. Perfekt når varmen gjør at en rødvin blir for heftig og når maten blir for kraftig for en hvitvin.

Selv om det ryktes at Charles Back planlegger en ny vin i Goat-serien, nemlig en Goat Roti, er han en høyst seriøs og ambisiøs produsent som ikke bare lager moroviner. Både med Fairview-  og Spice Route Wine Company-etiketten lager han viner i Sør-Afrikas toppsjikt selv om vi her til lands må nøye oss med geitevinene.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her