Godbiter i pollisten
Wow, denne vinen er både kul og sjelden

Wow, denne vinen er både kul og sjelden

Den sørafrikanske vinen Brak-Kuil er en sjeldenhet på flere måter. Denne produsenten har også mye annet lekkert å by på.
Aase E. Jacobsen
19 April 2017 - 13:45

 

 Badenhorst Brak-Kuil Barbarossa 2015 er sørafrikansk, men den skiller seg fra andre ved at den er laget av en lite sørafrikansk drue. Faktisk er den ytterst sjelden også der den opprinnelig kom fra, nemlig Italia, primært norditalienske områder som Piemonte, Liguria og Emilia-Romagna. Jeg har aldri før smakt en vin av denne druen, heller ikke i Italia.

Det spekuleres fortsatt om slektsforholdet mellom barbarossa og den fransk-korsikanske barberoux, men DNA-analysene er ikke endelige. Fellestrekkene er imidlertid klare, nemlig at druene er rosa eller svakt rødlige og så er de ovale med tynt skall, omtrent som spisedruer. Noe de også brukes som siden de har en uttalt aroma.

Den sørafrikanske vinen er som en mellomting mellom pinot noir fra den sørlige halvkule, den florale siden av barbera og gamle druesorter som dem vi finner i europeiske fjellområder (Jura, Savoie, Aosta).

Ytterst kul er altså Brak-Kuil som er laget av druer fra de eneste gjenværende barbarossaplantene i Sør-Afrika. Denne parsellen som heter Brak-Kuil ligger helt ute ved kysten nord i Swartland, ca fem mil nord for Malmesbury som er sentrum i denne regionen. Jordsmonnet er sand (stranden er rett ved) over kalkstein. Druesorten ble strøket fra Sør-Afrikas vinkart på 1950-tallet, så det er lett å forstå entusiasmen til en superentusiast som Adi Badenhorst da han fikk muligheten til å lage vin av disse sjeldenhetene.

Og vinen er altså solid Badenhorst-håndverk. På minussiden er at den er tilgjengelig i små mengder. Når 2015 er tom, må vi vente til høsten/vinteren for ny forsyning.

Mens vi snakker om pinot noir og Adi Badenhorst, ligger druen cinsault hans hjerte aller nærmest. Og den er det mer av.

Bli bedre kjent med denne produsenten og hvordan han og hans kolleger i Swartland jobber

Ramnasgras er en knallgod vin av denne druen, men den blir først tilgjengelig igjen fra 5. mai. Jeg gleder meg allerede til ny årgang. Og ikke minst til Ch. Raigraas Grenache som kommer på polet samtidig. Og som jeg er så heldig å få smake allerede denne uka. Kan nesten ikke vente.

I mellomtiden er hans billigutgave, A. A. Badenhorst Secateurs Shiraz Granche Cinsault 2014 med 40 prosent av den siste og som sågar er å finne i 228 polutsalg, fin å tørrtrene på. Også den kommer i ny årgang om litt. 

Her kan du lese mer om denne godbiten

Inntil Adi Badenhorst kom på banen og har dokumentert cinsaults potensial, ble druen regnet som den svakeste halvdelen i den sørafrikanske krysningen pinotage. Svak fordi cinsault har et leit rykte som en lettoksiderende druetype. Men i hendene på en magiker som Adi Badenhorst, er dette noe som er gjort grundig til skamme. Cinsault er dessuten solid tilpasset Sør-Afrikas klima etter snart to hundre år.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her