Godbiter i pollisten
Wow, denne vinen er både kul og sjelden

Wow, denne vinen er både kul og sjelden

Den sørafrikanske vinen Brak-Kuil er en sjeldenhet på flere måter. Denne produsenten har også mye annet lekkert å by på.
Aase E. Jacobsen
19 April 2017 - 13:45

 

 Badenhorst Brak-Kuil Barbarossa 2015 er sørafrikansk, men den skiller seg fra andre ved at den er laget av en lite sørafrikansk drue. Faktisk er den ytterst sjelden også der den opprinnelig kom fra, nemlig Italia, primært norditalienske områder som Piemonte, Liguria og Emilia-Romagna. Jeg har aldri før smakt en vin av denne druen, heller ikke i Italia.

Det spekuleres fortsatt om slektsforholdet mellom barbarossa og den fransk-korsikanske barberoux, men DNA-analysene er ikke endelige. Fellestrekkene er imidlertid klare, nemlig at druene er rosa eller svakt rødlige og så er de ovale med tynt skall, omtrent som spisedruer. Noe de også brukes som siden de har en uttalt aroma.

Den sørafrikanske vinen er som en mellomting mellom pinot noir fra den sørlige halvkule, den florale siden av barbera og gamle druesorter som dem vi finner i europeiske fjellområder (Jura, Savoie, Aosta).

Ytterst kul er altså Brak-Kuil som er laget av druer fra de eneste gjenværende barbarossaplantene i Sør-Afrika. Denne parsellen som heter Brak-Kuil ligger helt ute ved kysten nord i Swartland, ca fem mil nord for Malmesbury som er sentrum i denne regionen. Jordsmonnet er sand (stranden er rett ved) over kalkstein. Druesorten ble strøket fra Sør-Afrikas vinkart på 1950-tallet, så det er lett å forstå entusiasmen til en superentusiast som Adi Badenhorst da han fikk muligheten til å lage vin av disse sjeldenhetene.

Og vinen er altså solid Badenhorst-håndverk. På minussiden er at den er tilgjengelig i små mengder. Når 2015 er tom, må vi vente til høsten/vinteren for ny forsyning.

Mens vi snakker om pinot noir og Adi Badenhorst, ligger druen cinsault hans hjerte aller nærmest. Og den er det mer av.

Bli bedre kjent med denne produsenten og hvordan han og hans kolleger i Swartland jobber

Ramnasgras er en knallgod vin av denne druen, men den blir først tilgjengelig igjen fra 5. mai. Jeg gleder meg allerede til ny årgang. Og ikke minst til Ch. Raigraas Grenache som kommer på polet samtidig. Og som jeg er så heldig å få smake allerede denne uka. Kan nesten ikke vente.

I mellomtiden er hans billigutgave, A. A. Badenhorst Secateurs Shiraz Granche Cinsault 2014 med 40 prosent av den siste og som sågar er å finne i 228 polutsalg, fin å tørrtrene på. Også den kommer i ny årgang om litt. 

Her kan du lese mer om denne godbiten

Inntil Adi Badenhorst kom på banen og har dokumentert cinsaults potensial, ble druen regnet som den svakeste halvdelen i den sørafrikanske krysningen pinotage. Svak fordi cinsault har et leit rykte som en lettoksiderende druetype. Men i hendene på en magiker som Adi Badenhorst, er dette noe som er gjort grundig til skamme. Cinsault er dessuten solid tilpasset Sør-Afrikas klima etter snart to hundre år.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken
Ukens kake

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken

Denne gulrotkaken har fått smak av likøren laget av den sørafrikanske frukten marula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her