Får du tak i juice av Aroma- eller Gravensten-epler er disse de beste å bruke til denne drinken.
Oppskrifter med epler
Eplet er en av våre mest populære frukter og er både velsmakende og næringsrikt. Bortsett fra frøene, er alle delene av frukten (inkludert skallet) godt egnet til å spises. Vanligvis blir ikke kjernen, som inneholder frøene spist og blir dermed kastet.
Epler kan konsumeres på mangfoldige forskjellige måter: rå som mellommåltid, rå i salater eller på brødskiven, bakt i paier, eplekaker, muffins eller andre bakeretter, kokt til sauser eller til pålegg som eplesmør eller tilbehør som eplemos. De kan presses til juice og eplemost og de kan brukes til å lage sider på. Noen ganger brukes epler også som ingrediens i salte matretter, som pølser eller farse.
For å konservere epler og epleprodukter brukes det flere ulike teknikker. Eplene kan hermetiseres i lake, de kan tørkes til å lage eplechips, eller de kan naturligvis fryses. Hermetiserte eller fryste epler kan deretter brukes i for eksempel paier eller kaker, eller andre varme retter som kan trenge et snev sødme. Moste epler kan også brukes som søtningsmiddel for å minske bruk av sukker. Epler er som nevnt også en viktig ingrediens i mange desserter. Dette kan være eplepai, eplekake, eplegrøt eller amerikanernes favoritt «apple crumble». Eplene kan også bakes for seg selv, eller glaseres.
Epler spises som oftest rå og er et godt alternativ om man trenger rask næring i farten. Derfor dyrkes det også eplesorter som er spesielt godt egnet til å spises som de er. Andre sorter egner seg best til bakst, og noen er særlig gode til å lage sider av. Noen av de vanlige norske eplesortene er åkerø, rød gravenstein, gul gravenstein, summerred, aroma, lobo, discovery og James Grieve. Den største norske eplesorten er aroma, og like etter følger summerred og gravenstein. Disse tåler de kalde, norske forholdene godt og er særdeles smaksrike. Spesielt gode er de norske eplene på høsten i september.
I Norge er de mest populære eplene røde, noe som gjør at andre eplesorter som gul gravenstein eller de originale aromaeplene langsomt har forsvunnet til fordel for røde epler. Dette betyr likevel ikke at kvaliteten eller smaken i de røde eplene på noen måte overgår de gules eller grønnes.
Eple som drikke
Epler males eller presses for å produsere eplejuice som både kan drikkes ufiltrert (da kalles det gjerne eplemost), eller filtreres. Filtrert juice blir ofte konsentrert og fryst. Eplejuice kan også fermenteres for å lage sider eller eddik. Gjennom destillering får man også ulike alkoholholdige drikker, som Calvados og eplevin.
-
15 minutter
-
40 minutter
Epler og plommer er en særlig suveren kombinasjon for marmelade. Vår herlige eple- og plommemarmelade har en delikat farge og passer ypperlig til ostefat.
-
50 minutter
Ikke tvil om at eplekake er en av nordmenns favoritter. Her får du oppskriften som garantert blir vellykket. Rask å lage er den også.
-
5 minutter
-
1 time
-
5 minutter
-
1 time 10 minutter
I denne kaken kan du samle to meget gode ingredienser. Både eple og ost. Dermed har du noe du kan servere til alle. Her er oppskriften.
-
30 minutter