Oppskrifter med epler

Oppskrifter med epler

Eplet er en av våre mest populære frukter og er både velsmakende og næringsrikt. Bortsett fra frøene, er alle delene av frukten (inkludert skallet) godt egnet til å spises. Vanligvis blir ikke kjernen, som inneholder frøene spist og blir dermed kastet.

Epler kan konsumeres på mangfoldige forskjellige måter: rå som mellommåltid, rå i salater eller på brødskiven, bakt i paier, eplekaker, muffins eller andre bakeretter, kokt til sauser eller til pålegg som eplesmør eller tilbehør som eplemos. De kan presses til juice og eplemost og de kan brukes til å lage sider på. Noen ganger brukes epler også som ingrediens i salte matretter, som pølser eller farse.

For å konservere epler og epleprodukter brukes det flere ulike teknikker. Eplene kan hermetiseres i lake, de kan tørkes til å lage eplechips, eller de kan naturligvis fryses. Hermetiserte eller fryste epler kan deretter brukes i for eksempel paier eller kaker, eller andre varme retter som kan trenge et snev sødme. Moste epler kan også brukes som søtningsmiddel for å minske bruk av sukker. Epler er som nevnt også en viktig ingrediens i mange desserter. Dette kan være eplepai, eplekake, eplegrøt eller amerikanernes favoritt «apple crumble». Eplene kan også bakes for seg selv, eller glaseres.

Epler spises som oftest rå og er et godt alternativ om man trenger rask næring i farten. Derfor dyrkes det også eplesorter som er spesielt godt egnet til å spises som de er. Andre sorter egner seg best til bakst, og noen er særlig gode til å lage sider av. Noen av de vanlige norske eplesortene er åkerø, rød gravenstein, gul gravenstein, summerred, aroma, lobo, discovery og James Grieve. Den største norske eplesorten er aroma, og like etter følger summerred og gravenstein. Disse tåler de kalde, norske forholdene godt og er særdeles smaksrike. Spesielt gode er de norske eplene på høsten i september.

I Norge er de mest populære eplene røde, noe som gjør at andre eplesorter som gul gravenstein eller de originale aromaeplene langsomt har forsvunnet til fordel for røde epler. Dette betyr likevel ikke at kvaliteten eller smaken i de røde eplene på noen måte overgår de gules eller grønnes.

Eple som drikke

Epler males eller presses for å produsere eplejuice som både kan drikkes ufiltrert (da kalles det gjerne eplemost), eller filtreres. Filtrert juice blir ofte konsentrert og fryst. Eplejuice kan også fermenteres for å lage sider eller eddik. Gjennom destillering får man også ulike alkoholholdige drikker, som Calvados og eplevin.

Forsiden akkurat nå
Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets kurs for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir kyllingfilet til en smaksrik gryterett
Dagens rett

Slik blir kyllingfilet til en smaksrik gryterett

Det er ikke store innsatsen som kreves, men du blir rikelig belønnet. Med øl i gryta, må du kanskje ha øl i glasset. Men det er ikke nødvendig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken