Oppskrifter for påskematen

Oppskrifter for påskematen

Påsken har mange og sterke tradisjoner i flere land, men i Norge har vi også ganske sterke mattradisjoner knyttet til påsken. Det er både egg og kylling, lammekjøtt, appelsiner, sjokolade og annet påskegodis som for eksempel marsipan.

Kylling og egg kommer vel fra påskekyllinger og påskeharen som legger egg rundt omkring. Det er jo også tradisjon å putte alt påskegodiset i et stort egg og gjemme det for barna på påskeaften. De store sjokoladeprodusentene utnytter jo også alt dette til sin fordel og vi finner godteri formet som både egg, kyllinger og påskeharer.

Eggene er sentrale på frokosten, og man sitter gjerne lengre rundt bordet enn til vanlig. De kan være kokt, stekt eller som eggerøre. Kanskje er det fordi eggene blir blåst ut av for og males og derfor må man spise opp alt innholdet?

Lam har også fått en stor tradisjon i påsken her i Norge. Tradisjonen med påskelam er kanskje ikke så lang som vi tror. Den startet som en kampanje på 1990-tallet som en kampanje fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt for å få bukt med de store overskuddslagrene av lam i Norge. En vellykket kampanje kan vi vel trygt si.

Det er veldig ofte langtidsstekt lammelår som står på menyen i de norske hjem i påsken, enten med benet i, eller utbenet som en lammestek. Ofte servert med rotgrønnsaker, poteter og rødvinssaus, Lammesteken trenger lang tid i ovnen, og den deilige duften sprer seg i huset under steketiden. Mange unner seg også en god flaske rødvin til, lam smaker mye av seg selv og er derfor lett å sette vin og tilbehør til.

Kyllingen kan med fordel serveres helstekt, med tilbehør som kanskje kan inkludere noe appelsin. Der lammet er kraftig på smak er kyllingen mer smakløs. Noe som gjør at tilbehøret har mye mer og si for totalopplevelsen.

Mange nordmenn feirer påsken på hytta og i snørike omgivelser, derfor har appelsin og Kvikk lunsj blitt synonymt med påsken. Appelsin og Kvikk lunsj er trofaste følgesvenner på skitur, og de er stort sett med på alle hytter i påsken. Sånn sett kan man kanskje si at pølse i lompe er en påsketradisjon også, siden mange tenner bål på skitur og griller pølser.

Ofte har også kaker og bakverk i påsken også et innslag av appelsin eller i det minste noe gult. Marsipan er også en del av påskens søtsaker og kan også gjerne være formet som egg, kyllinger eller påskeharer. Ofte er marsipanen også farget gul for å gjøre det enda tydeligere at det er påskemarsipan.

Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets kurs for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når tilbehøret er i boks, er middagen klar
Dagens rett
Rødkålsalat med fiken og søtpotet

Når tilbehøret er i boks, er middagen klar

Denne juleinspirerte salaten passer sammen med alt det gode du har i kjøleskapet for tiden. Og rødkål bør være i enhver grønnsaksskuff i ukene framover.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken