Amerikansk kalkun

Ingredienser
1 kalkun, ca. 5 kg
2 sitroner
ca. 100 g smør
1 hel hvitløk
1-2 ss olje
rosmarinkvister
oppskårne grønnsaker (gulerøtter, løk, stangselleri, purre, persille og sjalottløk)
ca. 5 dl kyllingkraft
stor stekepose

Stuffing
3 gulrøtter, i tynne skiver
1 stor løk, hakket
2 stilker selleri, finsnittet
¾ - 1¼ dl smør eller fett fra kyllingkraft
1¼ dl rosiner
½ ts salt
½ ts salvie, rosmarin, persille
12 dl brødsmuler
kraft

Fremgangsmåte

La den dypryste kalkunen på ca. 5 kg tine 3 døgn i kjøleskapet. Vask fuglen og tørk den godt. Del sitronene i to og gni kalkunen med sitron over det hele. Legg restene av sitronene inni. Gni så kalkunen inn med smør og rikelig hakket hvitløk blandet med olje.

Løsne skinnet forsiktig på brystsiden av kalkunen. Gni med hvitløk og smør, og stikk inn en rosmarinkvast på hver brystfilet. Trekk skinnet over igjen. La de oppskårne grønnsakene surre noen minutter i smør.

Legg kalkunen i stekeposen, fyll grønnsakene og kraften i, og fest med klips eller hyssing. Plasser posen i en langpanne. Kalkunen skal ligge med brystet ned. La pannen stå på nederse rille i ovnen i 2 timer ved 180°C. Ta kalkunen ut. Sil kraften. Bruk litt av kraften i stuffingen. Brun kalkunen i ovnen (med brystet opp) ved 180°C i ca. 30 minutter før servering.

Anretning: Skjær først fra lårene. Skjær så brystfiletene fra skroget. Legg en seng av ferdigstekt stuffing på fatet. Del brystfiletene i tynne skiver og anrett oppå stuffingen. Skjær lår og legger i skiver, og legg på. Øs litt av den rykende varme kraften over før servering.


Stuffing
La løken surre i litt smør til den er blank. Ha i litt salt og pepper (og evnt. hvitløk). Tilsett gulrøttene og sellerien.

La blandingen surre noen minutter, og tilsett litt kraft.

Bland brødsmulene i grønnsakblandingen. Tilsett krydder, rosiner og kraft til passe konsistens. Fyll blandingen i godt smurt, ildfast form. Stek stuffingen ved 180°C i 50 - 60 minutter.

Sendt inn av L. Jensen

Forsiden akkurat nå
Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris
+
Ukens vin

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris

Den kombinerer lys rød frukt med stor saftighet og moderat alkohol. Vin som fint kan nytes utendørs og lett avkjølt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er slik du selv skal lage biffpizza med hvitløk- og urtesaus
Dagens rett

Det er slik du selv skal lage biffpizza med hvitløk- og urtesaus

Pizza er populært, og hjemmelaget pizza er det aller beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her