Andeconfit med sellerirotpuré og rødbetsjy
Foto: freeskyline

Andeconfit med sellerirotpuré og rødbetsjy

Lekrere nyttårsmiddag skal du lette lenge etter. Saftig og mør andeconfit setter kalkunen i skyggen en hver dag.

Fremgangsmåte

Andeconfit
Tørk andelårene med kjøkkenpapir. Finn en skarp nål eller bruk en spiss kniv og stikk mange små hull i skinnet. Pass på at du ikke stikker for dypt.  Snu andelårene med kjøttsiden opp, og stikk hull i fett på denne siden. 

Salt andelårene godt, og la hvile i romtemperatur i minst 20 minutter, opp til en time. Saltet trekker fuktighet ut av anden - tørk derfor andelårene godt med kjøkkenpapir. Finn frem en ildfastform eller støpejernsgryte som som blir tettsittende til alle andelårene. Ha i andefett, pepperkorn, timianstilker og hel hvitløk. Plasser andelårene på toppen med skinnsiden opp.

Ha den ildfasteformen i ovnen og sett varmen til 140C. La stå i ovnen i 2 timer, til kjøttet er så mørt at du kan se at det løsner fra beinet. Ta så formen ut av ovnen, løft andelårene ut av fettet og la dem renne av seg. Overfør andelårene til et stekebrett, og øk temperaturen til 220C. Sett stekebrettet midt i ovnen og stek lårene i ca 10 minutter, til skinnet har blitt gyllent og sprøtt. La anden hvile i 10 minutter før servering.

Sellerirotpurè
Smelt smør i en stor stekepanne på medium varme. Skru ned til lav varme og ha i sellerirot og sjalottløk. Kutt et bakepapir til en sirkel som er like stor som stekepannen, og bruk det til å dekke selleriroten. La selleriroten trekke i smøret i 5 minutter. Tilsett så melk, salt og hvit pepper og småkok i 10-15 minutter til selleriroten er helt mør.

Trekk pannen av platen og bruk en hullsleiv til å overføre selleriroten til en blender med litt av den varme melken. Kjør forsiktig blandingen til en jevn purè. Tilsett gjerne mer av den varme melken om nødvendig.

Rødbetsjy
Ha oksekraft i en stor stekepanne over middels-høy varme og reduser til halvparten av volumet. Ha i all rødbetjuicen fra vakumposen, sukker og balsamicoeddik. Reduser til ønsket tykkelse. Ha i finkuttet rødbete og varm opp. Smak til med salt og pepper.

Tips:
Sil andefettet igjennom et kaffefilter da kan det oppbevares i opp til 6 måneder i kjøleskapet. Andefett kan du bruke til å confitere, steke poteter eller smaksette dampede grønnsaker. Om andelårene er helt dekket av fettet kan du oppbevare andeconfit i kjøleskapet opptil 2 uker.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse
Godbiter i pollisten

Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse

Fra området som har mektige og alkoholsterke shiraz-er som varemerke, kommer det også spennende viner fra nytenkende produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas
Dagens rett
Briami - ovnestekt squash, poteter og tomater

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas

For er det noe det greske kjøkken briljerer med, så er det å lage gode smaker av enkle, men ferske råvarer. Du kan langt på vei gjenskape den følelsen i eget kjøkken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken
Dagens rett
Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Siste dag av langhelgen må det bli restemiddag. Har du ikke reker, kan du godt bruke annen type skalldyr eller fisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her