Appelsinkake fra Portugal (Delícia de laranja) (Portugal)

Fremgangsmåte

Portugals appelsinlunder ligger hovedsakelig i Algarve og rundt Setubal. Algarve-appelsinene er store, steinfrie navelappelsiner, de fullkomne appelsinene, mens de fra Setubal er mindre og brukes mest til marmelade. En skrelt appelsin er den fortrukne dessert for de fleste portugisere, mens denne kaken er det mer fest over.

Smør en rund kakeform med 20 cm i diameter og strø den med mel.

Sikt mel og bakepulver i en liten bolle. Pisk eggehvitene i en større bolle med håndmikser til det danner seg myke topper.

Rør smør og sukker hvitt og luftig i en stor bolle med håndmikser i høy hastighet. Pisk inn eggeplommene, en om gangen. Skru ned på lav hastighet og rør langsomt inn melblandingen, appelsinskallet og ca ½ dl av appelsinsaften. Vend de piskede eggehvitene inn i kakerøren til det så vidt er blandet. Fyll røren i den smurte formen.

Stek kaken i ovnen ved 180 C i 30-40 minutter, til det ikke henger noe igjen på prøvenålen du stikker i midten.

Ta kaken ut av ovnen og la den stå i formen på rist i 10 minutter. Flytt så kaken over på risten og la den bli lunken. Legg kaken over på et fat.

Rør ut melisen i resten av appelsinsaften i en liten bolle, og drypp det jevnt utover kaken. Pynt eventuelt med skrelte appelsinbåter.

Sendt inn av Apéritif

Forsiden akkurat nå
Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med det tredje skal det skje: Gir seg ikke før Bocuse-gullet er sikret

Christian Andre Pettersen har to gull i Bocuse Europe og to bronse i Bocuse d’Or, og satser etter seieren i Årets kokk på det aller gjeveste, nemlig gull i januar 2027.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Verdens beste barer: Sjekk ut Schmuck i New York

Moe Aljaffs Schmuck er allerede inne 59. plass på listen World’s50best bars.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her