Hjemmelagde bagetter
Foto: Mats Widén

Hjemmelagde bagetter

Selvfølgelig kan du kjøpe halvstekte baguetter. Men de du selv lager ved å følge vår oppskrift smaker langt bedre.

Fremgangsmåte

Hell melet på en glatt bakeflate og lag en fordypning i midten, Tilsett vann litt etter litt oppi «hullet». Bruk fingrene til å blande melet som er nærmest vannet. Fortsett mens du jobber i en stadig større sirkel mens du jobber deg fram til en middels fast deig. Press deigen mot deg med en bakeskrape. Jobb gjennom deigen ved å klemme deigen med baksiden av hånden.

Legg deigen på en melet bakeflate, dekk med et håndkle og la hvile i 15 minutter. Klem deigen til en pannekakle og smuldre gjæren over. Brett deigen sammen gang på gang slik at gjæren til slutt er jevnt fordelt. Dryss over salt og kna i 15 minutter, tilsett mel om nødvendig, helt til deigen er myk og elastisk.

Ta tak i deigen i en ende og dra den ut til den rekker opp i skulderhøyde. Smell den i bakeflaten og rull den sammen. Snu den en kvart runde og gjenta det hele gang på gang i 10-15 minutter. Snu deigen og klapp den flat.

Grip deigen i hver side og strekk den ut. Brett endene inn igjen. Repeter en gang til. Elt deigen til en fast ball og legg den for å hvile på en melet bakeflate dekket med en håndkle. Sett lunt til den er hevet til dobbel størrelse.

Del opp i fire emner. Form til boller, la hvile under et håndkle i 5 minutter.

Legg den myke siden av deigen ned og klapp den flat. Løft emnet og brett til en tredel gjenstår og flat den ut til et rektangel. Gjenta dette to ganger til. Ha mel på hendene, deigemnene og bakeplaten.

Legg deigemnene med «sømmen» opp på bakeplaten og trykk ned midten. Løft den høyeste delen av deigen og brett den to tredeler over resten. Dekk til «sømmen» med deign og klem ned. Løft, brett og klem ned en gang til.

Brett fra det høyeste punktet over til det laveste og klem ned «sømmen». Bruk bakeskrapen til å snu deigen med «sømmen» ned. Form håndflaten som en «kopp» over deigemnet og legg den andre oppå. Begynn å rulle deigen fram og tilbake mens du sprer hendene etter hvert som deigen blir lengre. Behold formen på håndflatene hele tiden mens både fingertupper og håndbak berører bakeflaten. Press deigen framover med håndbaken og trekk den tilbake med fingertuppene.

Når den er ca 35 cm lang, klemmes endene sammen. Dryss mel over et stor kjøkkenhåndkle. Løft baguetten med «sømsiden» opp, på det melete håndkleet og dekk den med en av flikene. Når alle fire brødemnene er formet, dekkes de godt til og får hvile i 2 timer, eller til deigen er hevet tilstrekkelig til at et trykk med fingeren jevnes ut raskt.

Varm ovnen til 220 grader. Skvett 1½ dl vann inn i ovnen og lukk døren raskt.

Legg brødene på bakebrettet og skjær tre diagonale kutt i overflaten. Sett umiddelbart inn i ovnen og steik i 20-25 minutter til pent brun overflate. La brødene avkjøles i minst 20 minutter før de skjæres i.

Se alle våre gode oppskrifter på brød og andre typer bakverk

Og dette er våre glutenfrie oppskrifter

Overrask med spennende rundstykker

Vi har flere fristende oppskrifter på rundstykker

Og vi har flere fristende oppskrifter på scones

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif etter inspirasjon av Julia Child

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her