Bifftips

Ingredienser
Biffkjøtt er en fellesbetegnelse for det møre kjøttet fra storfe.

Her kommmer en liten oversikt.

Fremgangsmåte

Indrefilet
Dette er det møreste kjøttet på dyret. Indrefileten kan gjerne helstekes eller delse opp i biffer.

Filet mignon er den tynne spissen på fileten, brukes som liten biff eller til sautè (finere biffgryte).

De neste stykkene heter tournedous og skjæres frem til fileten er jevnt like tykk.

Den tykkeste delen av fileten kuttes i store stykker og heter Chateubriand, dette er den mest eksklusive delen.

Enden på indrefileten kalles både filethode, biffteck eller biffsteken. Skjæres i biffer, helstekes eller brukes til sautè (finere biffgryte).


Ytrefilet
Ytrefileten er jevnt tykk hele veien. Den er enkel å dele opp i biffer, men kan også helstekes.

Får du tak i ytrefilet med fett, så behold fettet på under steking, det gir god smak.

Entrecôte
Den mest saftige og mest smakfulle biffen takket være godt med isprengt fett, dette er Lises favoritt.

Skjæres i biffer eller helstekes.

Mørbrad
Mørbrad er finfibret og mørt kjøtt som sitter mellom lår og rygg.

Kjøttet kan være helt på høyde med entrecôte og ytrefilet.

Mørbrad kan stekes hel for ekssempel til roastbiff, i skiver til biff eller som biffstrimler.

Flatbiff
Flatbiff eller storfeplomme er den store muskelen som sitter på innsiden av låret.

Dette er relativt seigt kjøtt som ikke egner seg spesielt godt til biff. Du kan være heldig, men er ikke å anbefale til en romantisk kjærestemiddag. Kjøttet egner seg derimot utmerket til roastbiff, gryteretter og i wok.

Kan også brukes til tartare.

Rundbiff
Rundbiff bør ikke kalles biffkjøtt. Kjøttet er seigt og egner seg til gryteretter eller oksestek.


Slik steker du biff:
Velg kjøtt med fettmarmorering. Magert lyserødt kjøtt er ofte seigere enn mørkerødt kjøtt. Se etter biffer fra rene kjøttferaser som charolais, angus, hereford og limousin, de er møre.

Steking av biff, ca 3 cm tykke. Salt og pepre biffene, bruk kvernet pepper. Varm en panne med olje og smør til smøret blir brunt og legg i biffene. Stek ved middels høy varme. Skal du steke mange biffer bør du bruke to panner så du ikke avkjøler pannen.

Rå - Stek i ca. 2 minutter på hver side.
Medium/rå - Stek i ca. 2,5 minutter på hver side.
Medium - Stek i ca. 3 minutter på hver side.
Godt stekt- Stek i 5 minutter på hver side, eller brun biffen først i pannen på begge sider og stek den ferdig i ovn, ca. 10 minutter ved 180 grader.
Husk at disse tidene er cirkatider og kan variere noe.

Pass på at kjøttet er temperert (ikke kjøleskapskaldt) før du steker det, og la de ferdigstekte biffene hvile i fem minutter før servering.

Husk at øvelse gjør mester!

Sendt inn av Henning Rognli

Forsiden akkurat nå
Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

På tide å rydde i kjøleskapet? Lag denne paien med kylling, ost og bacon
Dagens rett

På tide å rydde i kjøleskapet? Lag denne paien med kylling, ost og bacon

En velsmakende pai settes alltid pris på, særlig når den lages av rester. Og blir det rester, smaker den like godt dagen etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her