Boeuf Bourguignon med jordskokkpuré
Foto: rudisill

Boeuf Bourguignon med jordskokkpuré

Beouf Bourginon er herligsk fransk. Den perfekte selskapsrett, når det skal slås litt ekstra på stortromma. Den kan helt fint lages i god tid i forveien, da smaker den enda bedre.

Fremgangsmåte

  1. Plasser bacon i en støpejernskjele eller en tykkbunnet kjele, og skru varmen opp til medium. Stek baconet til det er brunt og sprøtt, ca 5 minutter, overfør til en stor tallerken med kjøkkenpapir.
  2. Tørk okekjøttet med kjøkkenpapir eller et håndkle til det er tørt. Krydre med salt og pepper, og stek i omganger i baconfettet til det er brunt på alle sider, og plasser på tallerkenen sammen med baconet.
  3. I den samme kjelen sautèer gulrøtter og løk til løken er gjennomsiktig, ca 3 minutter. Tilsett så 4 fedd hvitløk og stek videre i 1 minutt.
  4. Ha bacon og kjøtt tilbake i kjelen, strø melet over og kok stek videre i 4-5 minutter.  Tilsett så vin, tomatpuré, urter og nok kraft til å akkurat dekke kjøttet. Kok opp under lokk før du skrur varmen godt ned og la det hele såvidt småkoke i 1 ½ time til 2 timer.
  5. Når kjøttet er mørt, siler du kraften over i en stekepanne på høy varme. Fjern fett fra overflaten med en skje, og la koke i 2-3 minutter mens du fortsetter å skumme sausen, og reduser kraften til ønsket konsistens før du har den tilbake i støpejernsgryta sammen med grønnsakene.
  6. Varm opp smør og olje i en separat stekepanne og sautéer soppen til de er gylne. Tilsett hel delikatesseløk og stek videre i 2-3 minutter.
  7. Tilsett så hvitløk og stek videre i 1 minutt, før du tilsetter kraften. La det hele småkoke til nesten all kraften er kokt inn. Sett til siden, og overfør til støpejernsgryta med Beouf Bourginon.
  8. Skrell og skyll jordskokkene, skjær dem i små jevne biter og plasser dem straks i en kjele og hel akkurat nok melk til å dekke dem. Smak til med salt og pepper, og la det koke til jordskokkene er møre. Brukt gjerne litt tilkuttet bakepapir som lokk.
  9. Sil melken av jordskokkene, og kjør jordskokk og smør til en jevn puré med stavmikser. Tilsett litt og litt melk til ønsket konsistens.
  10. Server gjerne med en frisk og syrlig salat.

Her finner du mange deilige gryteretter

Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her