Slik lager du brunostkake
Sebastian Klaas, Lysverket

Slik lager du brunostkake

Vel krever denne oppskriften sin baker og litt tid. Og du må være nøye med både vekt og ikke minst temperaturer. Er du det, belønnes du altså med himmelske smaker.

Fremgangsmåte

  1. Brunostkremen (mousse):
    Legg gelatinbladene til bløt i kaldt vann.
  2. Smelt sukkeret med en spiseskje vann til en lys karamell. Ta kjelen av varmen og tilsett brunosten som er delt opp i biter. Rør til den er løst opp og tilsett melken. Rør godt. Når temperaturen er under 70 grader kan du tilsette de oppbløtte gelatinbladene.
  3. Piske rømmen til krem. 
  4. Når karamellblandingen holder 40 grader, bretter du inne rømmekremen. Fordel kremen jevnt på en bakeplate med kanter. Sett kaldt, aller helst i fryseren. 
  5. Sjokoladekremen (ganash):
    Varm opp fløten og saltet til 60 grader og tilsett brunosten og mandlene. Bruk stavmikseren for å oppnå en jevn masse. Ta kjelen av platen og tilsett sjokolade. Fordel også denne kremen på en silikonplate og sett i fryseren. 
  6. Kakebunn:
    Separer eggeplommer og eggehviter. Pisk smør og halvparten av sukkeret til det er hvitt.
  7. Pisk eggehvitene med resten av sukkeret til stiv marengs.
  8. Tilsett en tredel av melet og en eggeplomme og gjenta to ganger til. Rør godt mellom. 
  9. Tilsett den smeltede sjokoladen og brett inn den piskete eggehviten til du får en luftig masse. Fordel den over et bakebrett med bakepapir og stek i 6 minutter ved 190 grader. 
  10. Mørk sjokolademousse:
    Pisk kremfløten stiv. Sett til side. Pisk egg på full hastighet. Lag karamell av sukkeret (maks 121 grader). Tilsett karamellen sakte i eggemiksen men ikke ha full hastighet. Fortsett å piske til blandingen er 24 grader. 
  11. Blant kremen og den smeltete sjokoladen godt. Ha i eggemiksen og bland til en jevn mousse. 
  12. Sett kaken sammen:
    Lag lag i denne rekkefølgen:
    Sjokoladekrem, kakebunn, brunostkrem, sjokoladekrem, brunostkrem. 

Kaken dekkes med en mørk sjokolademousse og du kan velge formen du ønsker. Enten stikke ut rundinger eller dele opp i kvadratiske porsjonsbiter før du dekker med sjokolademoussen. 

Her finner du veldig mange kakeoppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Sendt inn av Sebastian Klaas, Lysverket

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her