Ekte, tyske brezeln
Foto: badmanproduction

Ekte, tyske brezeln

Slik lager du de typisk tyske kringlene. De kan også formes som rundstykker som anbefales på ethvert frokostbord, også utenfor oktoberfestsesongen.

Fremgangsmåte

  1. Løs opp gjær i lunkent vann og tilsett sukkeret. Pass på at gjæret er helt oppløst og la blandingen hvile i 10 minutter.
  2. Bland salt og mel i en bolle.
  3. Tilsett vann-/gjærblandingen i det tørre.
  4. Tilsett smøret og bland deigen til en formbar masse.
  5. Strø mel på arbeidsflaten og kna deigen i 5-10 minutter. Deigen er klar når den er glatt og fin, og ikke klistrer til fingrene.
  6. Smør en bolle med olje og la deigen hvile tildekket i bollen i 10 minutter.
  7. Lag en blanding av vann og kaustisk soda (en såkalt "Lauge"). Ha først 1 liter vann i en glassbolle, og tilsett kaustisk soda. Rør godt.
    NB! Vær forsiktig, dette er etsende! Det er også viktig at pulveret tilsettes vannet, og ikke omvendt.
  8. Del deigen opp i 16 like deler på 80-90 gram, og form hver del til kringler. Du kan også forme dem til stenger eller rundstykker, om du foretrekker dette.
  9. Dypp brezelne i sodablandingen i 15-30 sekunder (bruk gummihansker) og legg dem på smurt bakepapir.
  10. Strø salt på brezelne. Velg den typen salt du foretrekker. Det smaker også godt med både salt og pepper, sesamfrø eller valmuefrø.
  11. Bak brezelne på 200 grader i ca. 20 minutter.

Tips: Etter å ha dyppet brezelne i "Laugen", kan de gjerne fryses. Også "Laugen" kan oppbevares (i glasskrukke med lokk) og brukes om igjen.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her