Elgsteik med sjysaus, jordskokkpuré, aspargesbønner, ristet sopp og slottspoteter
Foto: Alf BörjessonOpplysningskontoret for kjøtt

Elgsteik med sjysaus, jordskokkpuré, aspargesbønner, ristet sopp og slottspoteter

Hva kan friste mer enn elgsteik med sjysaus, og når du plusser på jordskokkpuré, aspargesbønner, ristet sopp og slottspoteter.

Ingredienser
1½ kg surret elgsteik
salt og pepper
tørket timian
olje
2 gulrøtter
1 gul løk
6-7 dl rødvin (evt. 50/50 vin/vann)
 
Jordskokkpuré:
600 g jordskokker
sitronsaft
2 dl matfløte
salt og pepper
 
Aspargesbønner:
300 g aspargesbønner/grønne bønner
smeltet smør
 
Ristet sopp:
200 gr aromasopp i tynne skiver.
2 ss olje
1-2 finhakkete sjalottløk
salt og pepper
 
Slottspoteter:
1½ kg små mandelpoteter eller partypoteter
2 ss smør
2 ss olje
salt
fnhakket persille

Fremgangsmåte

Gni steiken inn med salt, pepper og timian. Varm olje i en stor steikepanne og brun steiken på alle sider. Legg den i en ovnspanne sammen med gulrøtter og løk og vin/vann. Sett i forvarmet ovn (140 grader) og la stå i nærmere to timer. Bruk helst steketermometer.

Ta steiken ut når termometeret viser 65 grader. Da er steiken optimalt saftig med delikat rosa snittflate. Hvis kjernetemperaturen blir høyere, blir kjøttet mer gjennomstekt, gråere og dermed tørrere.

Ta steiken ut av ovnen. Legg den på en skjæreplate og la den hvile i minst 15 minutter. Sil av kraften og bruk den til sjyen. Kok inn til halvparten gjenstår. Pisk inn 1 ss smør og hold varm.

Jordskokkpuré:
Skrell og skjær jordskokkene i terninger/skiver. Drypp over litt sitronsaft slik at de ikke oksiderer (blir grå). Ha dem i en kasserolle med littt vann. Kok opp og la koke til helt møre, ca 15 minutter. Hell av vannet, men ta vare på det. Tilsett fløten og mos med stavmikser og spe evt. med kokevannet til det blir en linn grøt. Smak til med salt og pepper.

Aspargesbønner:
Kok bønnene i lettsaltet vann. Vend i smeltet smør. Hold varme.

Ristet sopp:
Fres løk og sopp i olje til soppen er myk men ikke for helt mørk. Dryss over salt og pepper.

Slottspoteter:
Partypotetene har så tynt skall at det får være med. Hvis du bruker store mandelpoteter, bør de skrelles. Skjær dem til slik at de blir jevnstore, ca 5-6x3 cm. Ikke skyll dem, men klapp dem tørre med kjøkkenpapir. Ha smør- og olje i en stor middels varm steikepanne. Når fettblandingen har sluttet å skumme, legger du potetene oppi. Steik i et par minutter uten å røre. Vend deretter potetene og steik på den andre siden. Gjenta til alle sidene er gyllenbrune.

Dryss over salt og rør lett rundt slik at saltet fordeler seg. Skru litt ned på varmen og la potetene steike under lokk i 15-20 minutter.

Rist på pannen innimellom for at potetene ikke skal sette seg fast. Hell av overflødig fett og hold potetene varme i pannen til de skal serveres.

Like før servering skrus temperaturen opp igjen slik at potetene blir glovarme tvers gjennom. Ha potetene i en serveringsbolle og dryss eventuelt persille over.

Her finner du mange oppskrifter med elg

Her finner du deilige retter med vilt

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

FÃ¥ dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne komboen: Indiskkrydret sei med grønne linser og mynteyoghurt
Dagens rett

Prøv denne komboen: Indiskkrydret sei med grønne linser og mynteyoghurt

Sei kan brukes til så mye mer enn bare som seibiff med løk. Den smakfulle fisken får en krydret avslutning i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her