Fastelavnsboller
Foto: ALLEKO

Fastelavnsboller

Dette er boller som er veldig populære. Spesielt til Fastelavn, med de kan med selvfølge bakes hele året.

Fremgangsmåte

  1. Bolledeig: Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret, ha i melken og varm det til det er fingervarmt.
  2. Hell væsken over gjæren og rør til den er oppløst. Ha i sukker, salt, bakepulver, kardemomme og mel. Elt sammen til en lett og smidig deig. Hold eventuelt av noe mel. Sett deigen til heving under plast på lunt sted ca. 30 minutter. Ha deigen på bakebordet, del i 16 emner og trill boller. Sett bollene på bakepapir eller smurt plate.
  3. Mandelmassefyll: Hvis du vil fylle bollene med mandelmasse, males mandlene og bland i melis/sukker og vann. Det blir en fast masse. Klem bollene litt flate og legg ca. 1 ts mandelmasse midt på deigen. Trekk deigen opp rundt fyllet og snurr deigen sammen. Sett bollene med skjøten ned på stekeplaten.
  4. Vaniljekremfyll: Vil du fylle bollene med vaniljekrem, trykkes bollene litt flate og legg på ca. 1 ts ferdig vaniljekrem midt på deigen, trekk opp deigen rundt fyllet og snurr den sammen. Sett bollene med skjøten ned på stekeplaten.
  5. Sjokoladefyll: Det samme gjøres hvis du vil ha sjokolade i bollene. Legg en sjokoladebit på bolledeigen og trekk deigen rundt.
  6. Sett bollene til heving på lunt sted under plast 20-30 minutter. Pensle bollene med sammenvispet egg før steking.
  7. Stekes i stekeovnen ved 210-215 °C i ca. 12 minutter.
  8. Avkjøl bollene på rist.
  9. Skal de fylles med vispet krem må de være avkjølte.
  10. Skjær toppen av bollene og sprøyt eller legg på vispet krem, kanskje også litt syltetøy.
  11. Legg på lokket og dryss over et tynt lag med melis.

For ekstra vellykkede boller kan du  følge dette tipset:  

Deigen forheves, litt avhengig av gjærmengden, men 20-30 minutter er ok. Husk at deigen skal være tildekket.
Still ovnen på 40 grader. Etter at deigen er trillet ut og bollene satt på plate, setter du inn bollene og slår en halv liter kokende vann i langpanna som står i bunnen av ovnen.
Der får bollene heve seg til de er så godt som ferdige (ikke hev dem for lite, da blir de tunge). Så tas de og vannet ut og ovnen settes på 240 grader (ikke varmluft). Når temperaturen er nådd, settes bollene inn og stekes 8-9 minutter. Idet de tas ut pensles bollene med sammenpisket egg/vann eller med kald kaffe.
Fastelavnsboller med ulike typer fyll og glasur er populært i Danmark. Foto: ClarkandCompany

Du kan også bake de saftigste boller med disse oppskriftene

Har du heller lyst til å bake en kake er det veldig mange oppskrifter her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her