Fastelavnsboller
Foto: ALLEKO

Fastelavnsboller

Dette er boller som er veldig populære. Spesielt til Fastelavn, med de kan med selvfølge bakes hele året.

Fremgangsmåte

  1. Bolledeig: Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret, ha i melken og varm det til det er fingervarmt.
  2. Hell væsken over gjæren og rør til den er oppløst. Ha i sukker, salt, bakepulver, kardemomme og mel. Elt sammen til en lett og smidig deig. Hold eventuelt av noe mel. Sett deigen til heving under plast på lunt sted ca. 30 minutter. Ha deigen på bakebordet, del i 16 emner og trill boller. Sett bollene på bakepapir eller smurt plate.
  3. Mandelmassefyll: Hvis du vil fylle bollene med mandelmasse, males mandlene og bland i melis/sukker og vann. Det blir en fast masse. Klem bollene litt flate og legg ca. 1 ts mandelmasse midt på deigen. Trekk deigen opp rundt fyllet og snurr deigen sammen. Sett bollene med skjøten ned på stekeplaten.
  4. Vaniljekremfyll: Vil du fylle bollene med vaniljekrem, trykkes bollene litt flate og legg på ca. 1 ts ferdig vaniljekrem midt på deigen, trekk opp deigen rundt fyllet og snurr den sammen. Sett bollene med skjøten ned på stekeplaten.
  5. Sjokoladefyll: Det samme gjøres hvis du vil ha sjokolade i bollene. Legg en sjokoladebit på bolledeigen og trekk deigen rundt.
  6. Sett bollene til heving på lunt sted under plast 20-30 minutter. Pensle bollene med sammenvispet egg før steking.
  7. Stekes i stekeovnen ved 210-215 °C i ca. 12 minutter.
  8. Avkjøl bollene på rist.
  9. Skal de fylles med vispet krem må de være avkjølte.
  10. Skjær toppen av bollene og sprøyt eller legg på vispet krem, kanskje også litt syltetøy.
  11. Legg på lokket og dryss over et tynt lag med melis.

For ekstra vellykkede boller kan du  følge dette tipset:  

Deigen forheves, litt avhengig av gjærmengden, men 20-30 minutter er ok. Husk at deigen skal være tildekket.
Still ovnen på 40 grader. Etter at deigen er trillet ut og bollene satt på plate, setter du inn bollene og slår en halv liter kokende vann i langpanna som står i bunnen av ovnen.
Der får bollene heve seg til de er så godt som ferdige (ikke hev dem for lite, da blir de tunge). Så tas de og vannet ut og ovnen settes på 240 grader (ikke varmluft). Når temperaturen er nådd, settes bollene inn og stekes 8-9 minutter. Idet de tas ut pensles bollene med sammenpisket egg/vann eller med kald kaffe.
Fastelavnsboller med ulike typer fyll og glasur er populært i Danmark. Foto: ClarkandCompany

Du kan også bake de saftigste boller med disse oppskriftene

Har du heller lyst til å bake en kake er det veldig mange oppskrifter her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Dette er en av de aller mest historiske burgunderne
+
Godbiter i pollisten

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne

Og vi snakker verken om pinot noir eller chardonnay, derimot gamay.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi desserten masse luft og tropisk kjærlighet
Ukens kake
Pasjons- og nektarinsufflé

Gi desserten masse luft og tropisk kjærlighet

Her er det suffleen som gir luftigheten og smaken av pasjonsfrukt og nektariner som står for det tropiske innslaget. At det blir en dessert alle vil like, er garantert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her