- Legg kylling eller høns i en kjele. Tilsett salt, laurbærblad, hel pepper, det grønne fra purre og eventuelt persille- og sellerirot.
- Hell på 1 ½ liter kokende vann, eller til det så vidt dekker.
- La kyllingen trekke under lokk i ¾-1 time, høns i ca. 2 timer, til lårbenet lett kan løsnes fra skroget.
- Ta høns eller kylling opp av kraften.
- Sil kraften og hell den tilbake i kjelen.
- Skjær grønnsakene i staver eller skiver, og kok dem i kraften i ca. 15 minutter, til de er møre.
- Sil kraften og sett grønnsakene til side.
- Smelt smøret i kjelen. Rør inn mel og spe med varm kraft, litt etter litt, under omrøring, til en halvtynn saus.
- La sausen koke litt, og smak den eventuelt til med salt eller smuldret buljongterning, pepper og fløte.
- Fjern skinn og bein fra høna eller kyllingen, og skjær kjøttet i passe biter som legges i sausen.
- Tilsett grønnsakene og la alt bli godt gjennomvarmt før servering.
- Dryss persille eller annet grønt over.
- Server gjerne frikasseen i dype middagstallerkener, med skje i tillegg til kniv og gaffel.