Gravlaks/kveite/indrefilet Moi

Ingredienser
1 side laks med skinn à 1 kg
70 g salt
30 g sukker
4 ss grovhakket dill
litt akevitt
nykvernet sort pepper

Fremgangsmåte

Kvern litt sort pepper på hele fisken og gni den inn med litt av sukkeret og saltet. Ha på dill og dryss på resten av saltet og sukkeret. Del fisken i to og legg kjøttsidene mot hverandre. Legg press oppå og sett det i kjøleskapet i to døgn. Snu fisken innimellom - 2-3 ganger per dag. Skrap av krydder og dill med kniv, så er den klar til servering. Sprinkle på litt akevitt og pakk inn i plastfilm. Kan oppbevares i kjøleskap inntil en uke, men det beste er å fryse inn og ta ut etterhvert som man skal bruke den. Ved anretning skjærer du fisken i tynne skiver.
Vi kan også lage varianter med kveite og indrefilet av okse. Her gjør vi på samme måte, dvs at vi bruker samme salt/sukker-blanding og graver i 2 dg, men vi anvender andre krydder, urter og brennevin.

På kveita bruker vi litt spisskum. Når fisken er ferdig gravet, skraper vi den ren, river over limeskall, og sprinkler over litt limejuice og vodka.

På indrefileten bruker vi timian, stjerneanis allehånde, pepper og cognac. Bland disse ingrediensene, salt og sukker sammen i en plastpose med indrefileten. Snu rundt på posen slik at fileten blir godt dekket. Når fileten er ferdig gravet, skal den ikke skrapes. Skjæres i skiver og pyntes med litt cognac, pepper, olivenolje og timian.

Sendt inn av Nils Petter Dæhli

Forsiden akkurat nå
Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her