KEUFTA Innbakt kjĂžtt fra Armenia
Opplysningskontoret for kjĂžttFoto. Astrid Hals

KEUFTA Innbakt kjĂžtt fra Armenia

Ingredienser
RÄvarer for ballen (les til hÞyre) :
1 œ dl bulgur (koftelik)
1 œ dl vann
1 boks hermetiske store hvite bĂžnner
1 stort egg
œ dl hvetemel

Fyll:
200 g lammekjĂžttdeig
1 lĂžk, hakket
2 ss olivenolje
1 dl bladpersille, finhakket
1 ss peppermynte, finhakket, evt. 1 ts tĂžrket
œ ss basilikum, finhakket, evt. œ ts tĂžrket
1 dl pinjekjerner og/eller valnĂžtter, hakket
salt og pepper

FremgangsmÄte

Her har vi en annen spennende variant av kjÞttbollene. NÄr man lager Keufta fra Armenia brukes en teknikk som man kjenner igjen fra mange andre retter. Teknikken er Ä koke rÄvaren til en "ball" eller kake. I midten lager man en fordypning som man "utvider" ved Ä la pekefingeren sirkulere innover. Man sier at enkelte husmÞdre har en "hÄnd" eller fingre til Ä lage keufta, sÄ her er det bra Ä vÊre langfingret. I Äpningen fylles den ferdigstekte og tÞrre kjÞttdeigen. Ballen lukkes igjen og stekes eller kokes ferdig. Det mÄ ikke komme fett pÄ Äpningen som skal lukkes igjen.

Ballen kan vÊre laget av kokt ris, kokt bulgur eller kokte poteter. I Norge har vi raspeball. Pakistan og Peru har identiske oppskrifter pÄ en tradisjonell potetkake som skal stekes. Den heter Papa Rellenas i Peru og pakistanere i Norge kaller den potetkaker. I den arabiske verden kalles denne retten Kibbeh og sefardiske JÞder i Nord-Afrika og Spania kaller den Massa. Kibbeh er nevnt i gamle sumerske og assyriske tekster.

Ballen:
Ha bulgur og vann i en stor bolle og la den stÄ i 3-4 timer. Mos hvite bÞnner (inkludert kraft) i kjÞkkenmaskinen. NÄr bulgur har trukket opp alt vannet og er blitt lys, gni den til den ligner pÄ en paste. Bland de moste bÞnnene med egg, mel og bulgurpasten. Form 10-12 baller med hull i midten.

Fyllet:
Stek lĂžken under lokk til den blir blank. Ha lĂžken over i en bolle. Stek kjĂžttdeigen nesten helt ferdig. Bland lĂžk, kjĂžttdeig og de andre rĂ„varene sammen og stek til blandingen er tĂžrr, men ikke brent. Ha œ - 1 ss fyll i hver keufta og lukk dem igjen. Kok opp vann, tilsett salt (eller bruk buljong). Ha keufta i kokende vann. NĂ„r ballene flyter opp er de ferdig. Noen steder stekes keufta i olje, men dette er heller en gatekjĂžkken variant av retten.

Serveres med en frisk salat eller som vanlig raspeball, med tilbehÞr fra forskjellige lokale varianter. For eksempel sprÞstekt bacon og kokt kÄlrot.

Mange andre deilige retter med lam

Her fÄr du svÊrt sÄ praktiske kokketips

Her kan du sĂžke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved Ă„ legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent pÄ Apéritifs Mat & vinklubb og oppnÄ store fordeler samtidig

FĂ„ dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Opplysningskontoret for kjĂžttFoto. Astrid Hals

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nÄ
PrĂžv britenes versjon av glĂžgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

PrĂžv britenes versjon av glĂžgg og bli overbevist

I mulled wine er det rĂždvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget glĂžgg. Det gjĂžr den snillere for alle. Varmer godt gjĂžr den likevel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tÄlmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tÄlmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har Þkte mye i pris bare pÄ ett Är.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Her fÄr du et nytt syn (og smak) pÄ chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her fÄr du et nytt syn (og smak) pÄ chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, Ăžkologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende mĂžte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Old-school rĂždvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rĂždvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne Ăžkologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske hĂžyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren gÄr utenpÄ det meste, og det til tross for at den er helt fri for bÄde cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nĂ„
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nĂ„

Hvis du har planlagt Ä smake pÄ den allerede pÄ slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en Ärgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her