KEUFTA Innbakt kjøtt fra Armenia
Opplysningskontoret for kjøttFoto. Astrid Hals

KEUFTA Innbakt kjøtt fra Armenia

Ingredienser
Råvarer for ballen (les til høyre) :
1 ½ dl bulgur (koftelik)
1 ½ dl vann
1 boks hermetiske store hvite bønner
1 stort egg
½ dl hvetemel

Fyll:
200 g lammekjøttdeig
1 løk, hakket
2 ss olivenolje
1 dl bladpersille, finhakket
1 ss peppermynte, finhakket, evt. 1 ts tørket
½ ss basilikum, finhakket, evt. ½ ts tørket
1 dl pinjekjerner og/eller valnøtter, hakket
salt og pepper

Fremgangsmåte

Her har vi en annen spennende variant av kjøttbollene. Når man lager Keufta fra Armenia brukes en teknikk som man kjenner igjen fra mange andre retter. Teknikken er å koke råvaren til en "ball" eller kake. I midten lager man en fordypning som man "utvider" ved å la pekefingeren sirkulere innover. Man sier at enkelte husmødre har en "hånd" eller fingre til å lage keufta, så her er det bra å være langfingret. I åpningen fylles den ferdigstekte og tørre kjøttdeigen. Ballen lukkes igjen og stekes eller kokes ferdig. Det må ikke komme fett på åpningen som skal lukkes igjen.

Ballen kan være laget av kokt ris, kokt bulgur eller kokte poteter. I Norge har vi raspeball. Pakistan og Peru har identiske oppskrifter på en tradisjonell potetkake som skal stekes. Den heter Papa Rellenas i Peru og pakistanere i Norge kaller den potetkaker. I den arabiske verden kalles denne retten Kibbeh og sefardiske Jøder i Nord-Afrika og Spania kaller den Massa. Kibbeh er nevnt i gamle sumerske og assyriske tekster.

Ballen:
Ha bulgur og vann i en stor bolle og la den stå i 3-4 timer. Mos hvite bønner (inkludert kraft) i kjøkkenmaskinen. Når bulgur har trukket opp alt vannet og er blitt lys, gni den til den ligner på en paste. Bland de moste bønnene med egg, mel og bulgurpasten. Form 10-12 baller med hull i midten.

Fyllet:
Stek løken under lokk til den blir blank. Ha løken over i en bolle. Stek kjøttdeigen nesten helt ferdig. Bland løk, kjøttdeig og de andre råvarene sammen og stek til blandingen er tørr, men ikke brent. Ha ½ - 1 ss fyll i hver keufta og lukk dem igjen. Kok opp vann, tilsett salt (eller bruk buljong). Ha keufta i kokende vann. Når ballene flyter opp er de ferdig. Noen steder stekes keufta i olje, men dette er heller en gatekjøkken variant av retten.

Serveres med en frisk salat eller som vanlig raspeball, med tilbehør fra forskjellige lokale varianter. For eksempel sprøstekt bacon og kokt kålrot.

Mange andre deilige retter med lam

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Opplysningskontoret for kjøttFoto. Astrid Hals

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her