KEUFTA (Innbakt kjøtt fra Armenia)

KEUFTA (Innbakt kjøtt fra Armenia)

Fremgangsmåte

Her har vi en annen spennende variant av kjøttbollene. Når man lager Keufta fra Armenia brukes en teknikk som man kjenner igjen fra mange andre retter. Teknikken er å koke råvaren til en "ball" eller kake. I midten lager man en fordypning som man "utvider" ved å la pekefingeren sirkulere innover. Man sier at enkelte husmødre har en "hånd" eller fingre til å lage keufta, så her er det bra å være langfingret. I åpningen fylles den ferdigstekte og tørre kjøttdeigen. Ballen lukkes igjen og stekes eller kokes ferdig. Det må ikke komme fett på åpningen som skal lukkes igjen.

Ballen kan være laget av kokt ris, kokt bulgur eller kokte poteter. I Norge har vi raspeball. Pakistan og Peru har identiske oppskrifter på en tradisjonell potetkake som skal stekes. Den heter Papa Rellenas i Peru og pakistanere i Norge kaller den potetkaker. I den arabiske verden kalles denne retten Kibbeh og sefardiske Jøder i Nord-Afrika og Spania kaller den Massa. Kibbeh er nevnt i gamle sumerske og assyriske tekster.

Ballen:
Ha bulgur og vann i en stor bolle og la den stå i 3-4 timer. Mos hvite bønner (inkludert kraft) i kjøkkenmaskinen. Når bulgur har trukket opp alt vannet og er blitt lys, gni den til den ligner på en paste. Bland de moste bønnene med egg, mel og bulgurpasten. Form 10-12 baller med hull i midten.

Fyllet:
Stek løken under lokk til den blir blank. Ha løken over i en bolle. Stek kjøttdeigen nesten helt ferdig. Bland løk, kjøttdeig og de andre råvarene sammen og stek til blandingen er tørr, men ikke brent. Ha ½ - 1 ss fyll i hver keufta og lukk dem igjen. Kok opp vann, tilsett salt (eller bruk buljong). Ha keufta i kokende vann. Når ballene flyter opp er de ferdig. Noen steder stekes keufta i olje, men dette er heller en gatekjøkken variant av retten.

Serveres med en frisk salat eller som vanlig raspeball, med tilbehør fra forskjellige lokale varianter. For eksempel sprøstekt bacon og kokt kålrot.

Sendt inn av Opplysningskontoret for kjøttFoto. Astrid Hals

Vær den første til å vurdere denne oppskriten.
Din vurdering:

Forsiden akkurat nå

Til toppen