Klippfisk med grønn saus

Ingredienser

4 pers
900 g ferdig utvannet klippfisk
3-4 ss hvitvinseddik
olje

Dressing:
1 stor løk
1 bunt persille
6 ss olje
2 ss sitronsaft
pepper
salt

Fremgangsmåte

Skjær fisken i passe store porsjonsstykker. Gi dem et oppkok i rikelig, usaltet vann og fjern eventuelt skinn og ben. Ta fiskestykkene opp og tørk dem godt. Vend dem i hvetemel. Varm opp oljen og stek dem gyldenbrune. Ta stekepannen fra varmen og drypp eddiken over fiskestykkene. La fisken ligge i pannen i ca. 5 minutter. Imens lager du dressingen. Finhakk løken og persillen og bland dette med olje og sitronsaft. Smak til med salt og nykvernet pepper. Bland godt. Legg så fiskestykkene på et fat og hell løkdressingen over. Server retten med poteter og eventuelt brød.

Slik behandler du klippfisk
Klippfisk lages ved at fisken først hodekappes, sløyes og at ryggbenet fjernes. Fisken legges så i salt i tre uker. Deretter vaskes og renses den ytterligere før den saltes igjen og tilslutt tørkes. I gamle dager skjedde tørkingen ute på "kleppfeskbergan". I dag skjer det i moderne, varmlufts tørkeanlegg.

Klippfisk skal lagres tørt ved +2-5 °C og har en holdbarhet på mange måneder ved denne temperaturen.

Hvis du har en hel fisk, bør skinnet fjernes før utvanning. Fisken skjæres opp i relativt små skiver og legges i kaldt vann som skiftes ut flere ganger. Utvanningen tar to til tre døgn. Fisk som skal stekes trenger lengre utvanning enn den som skal kokes. Før tilberedning fjernes alle ben og eventuelt skinn. Klippfisk skal trekke i kun 5 til 15 minutter avhengig av fiskestykkenes tykkelse.

Se våre andre oppskrifter med klippfisk  

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter  

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.  

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig  

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her