Koking av saft
Foto: Kim Holthe og ScanStock

Koking av saft

Slik koker du saft av bær enten fra hagen eller de du finner ute i skogen som blåbær eller ville bringebær. Følg oppskriften og du er garantert mye godt å drikke i lang tid.

Fremgangsmåte

  1. Rens og skyll bærene og ha bærene i en vid kjele sammen med vannet. Kok langsomt opp på middels høy varme.
  2. Ta gryten av varmen og legg på lokk, la bærene stå og trekke til de har skiftet farge. Du får mest uttrekk og klaresst saft dersom bærene ikke koker i stykker.
  3. Hell bærblandingen i et helt rent silekledeog la saften renne av i minst 30 minutter. Mål opp saften og ha den tilbake i kjelen. Gi den et oppkok og tilsett sukker, kok opp igjen og skum godt av.
  4. Hell den varme saften på helt rene, varme flasker. Fyll flaskene helt opp med saft og hell av litt før du setter korken på.

Tips:
Bær med lite pektin (f.eks. bringebær, jordbær og blåbær) kokes med minste kvanta vann, mens pektinrike bær (tyttebær, rognebær, tranebær, rips, solbær og stikkelsbær) trenger største mengde vann.

Lag din egen saft av hagens eller naturens godsaker

Slik tar du vare på sommerens bær

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her