Lag din egen saft av hagens eller naturens godsaker

Oppskrifter hjemmelaget saft

(AnnaPustynnikova)

Om du kommer hjem fra ferie til bærbusker som er tunge av godt modne bær, er det bare å finne fram saftkokeutstyret. Du trenger egentlig ikke så mye utstyr. En kjele av en størrelse tilpasset forholdene, (økologisk) sukker, vann, et dørslag og helt rene kjøkkenhåndklær. 

Men du behøver slett ikke koke saften, men lage rårørt eller kaldrørt saft av hagebærene. 

Uansett er hygiene viktig, også om du bare har tenkt å ha saften i kjøleskapet noen dager. 

Har du ikke hage, har du likevel tilgang til mange blomster og bær som gir den lekreste saft. Vi har samlet oppskriftene du trenger. 

På de neste sidene finner du oppskrifter på hjemmelaget saft 

Se alt det andre du kan gjøre med frukt og bær

Koking av saft

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

3 l

Fremgangsmåte

Rens og skyll bærene og ha bærene i en vid kjele sammen med vannet. Kok langsomt opp på middels høy varme.

Ta gryten av varmen og legg på lokk, la bærene stå og trekke til de har skiftet farge. Du får mest uttrekk og klaresst saft dersom bærene ikke koker i stykker.

Hell bærblandingen i et helt rent silekledeog la saften renne av i minst 30 minutter. Mål opp saften og ha den tilbake i kjelen. Gi den et oppkok og tilsett sukker, kok opp igjen og skum godt av.

Hell den varme saften på helt rene, varme flasker. Fyll flaskene helt opp med saft og hell av litt før du setter korken på.

Bær med lite pektin (f.eks. bringebær, jordbær og blåbær) kokes med minste kvanta vann, mens pektinrike bær (tyttebær, rognebær, tranebær, rips, solbær og stikkelsbær) trenger største mengde vann.

Slik tar du vare på sommerens bær

Lag din egen saft av hagens eller naturens godsaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe og ScanStock

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Stikkelsbærsaft

Antall porsjoner

50

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

4 dl

Fremgangsmåte

Skyll stikkelsbærene. Ha dem i en kjele med vann og kok opp. La koke i 15-20 minutter mens du presser saften ut av bærene.  

Sil gjennom et rent kjøkkenhåndkle. Klem godt ut. Ha saften tilbake i kjelen med sukker og kok opp. La trekke i 10 minutter mens du skummer av. 


Hell mosen i et sileklede og la saften renne av. Tilsett Atamon, som er et konserveringsmiddel du får kjøpt i de fleste dagligvarebutikker.

Mens saften er varm fylles den på rengjorte flasker.

La avkjøles på kjøkkenbenken og sett kaldt.

Fyll saften på varme rene flasker. 

Slik tar du vare på sommerens bær

Lag din egen saft av hagens eller naturens godsaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: a-lesa

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Kaldrørt saft

Antall porsjoner

50

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1.5 kg

Fremgangsmåte

Skyll og rens bærene.

Mos eller kutt bærene i skiver, og legg dem i en bolle.

Løs opp vinsyren i vannet, og hell det over bærene.

Dekk til bollen, og la den stå kaldt i 24 timer. Hell blandingen opp i en silduk, og la saften renne av i 30 minutter. Mål opp saften, og tilsett sukkeret. Skum av, og tilsett Atamon, som er et konserveringsmiddel du får kjøpt i de fleste dagligvare butikker

Hell saften over på kokte flasker. Fyll flaskene helt opp. Kork flaskene. Oppbevares kaldt. Hvis saften fryses, er det ikke nødvendig å bruke konserveringsmiddel.

Slik tar du vare på sommerens bær

Lag din egen saft av hagens eller naturens godsaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Roman Isaykov

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Rårørt saft

Antall porsjoner

50

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 l

Fremgangsmåte

Rens og skyll bærene grundig.

Mos bærene i en skål. Rør i demerarasukker og sitronsyre.

Dekk til skålen og sett den i kjøleskapet i en uke.

Sil saften. Hell over på godt rengjorte flasker.

Sett på kork. Saften oppbevares i kjøleskap eller fryses.

Slik tar du vare på sommerens bær

Lag din egen saft av hagens eller naturens godsaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Roman Isaykov

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Geiteramssaft

Antall porsjoner

25

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Skyll blomstene og ha dem i en bolle med sukker og sitronsyre.


Hell kokende vann over og rør til sukkeret er oppløst. Dekk godt til og la stå kjølig i 4-5 dager.

Sil godt gjennom et rent klede. Press ut så mye av saften du kan med rene hender. 

Hell på rengjorte flasker. Holder fint i et par uker i kjøleskap. Bør fryses hvis det skal holde lengre.

Slik tar du vare på sommerens bær

Lag din egen saft av hagens eller naturens godsaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Kati Finell

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Hylleblomstsaft

Antall porsjoner

50

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

40 stk
hylleblomstklaser
1.5 kg

Fremgangsmåte

Skyll blomsterklasene og legg dem på et håndkle for å renne av. Legg blomstene i en bøtte eller en stor skål.

Skyll sitronene grundig, og skjær dem i tynne skiver. Legg sitronskivene på blomstene.

Kok opp vannet, og hell det over blomster og sitroner. Tilsett sukkeret, og rør til det er oppløst. Rør inn sitronsyren.

Sett blandingen kjølig og godt tildekket i tre døgn.

Hell over i en fin sil og la det renne av seg selv. Hell over på grundig rengjorte flasker.

Oppbevar i kjøleskap eller frys ned saften.

Du kan også tilsette en kanelstang eller 1 ss revet frisk ingefær for å få en smaksbrytning på saften.

Tips:
Du kan bruke samme oppskrift for syrinblomster eller solbærblader.

Slik tar du vare på sommerens bær

Lag din egen saft av hagens eller naturens godsaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: knape

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Hyllebærsaft

Antall porsjoner

50

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

0.5 kg
0.5 kg
1.2 l

Fremgangsmåte

Skyll bær og epler.

Fjern de grove stilkene fra bærene, og del eplene i båter. Ha bær og eplebåter i en kasserolle, og hell på vannet. Kok opp, og la det deretter småkoke under lokk i 30 minutter.

Hell over i et sileklede, og la det renne av i 30 minutter. Mål opp saften, og hell den tilbake i en kasserolle.

Tilsett 6 dl sukker per liter saft, og kok i 5 minutter under omrøring. Skum godt av.

Hell over på varme, grundig rengjorte flasker. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.

Tips:
Mål opp saften og ikke bruk mer enn 6 dl sukker per liter saft.

Slik tar du vare på sommerens bær

Lag din egen saft av hagens eller naturens godsaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: elfgradost

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Tindvedsaft

Antall porsjoner

25

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

6 dl
tindvedbær
6 dl

Fremgangsmåte

Sendt inn av

Foto: white_caty

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Vannmelonsaft

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

1 dl

Fremgangsmåte

Skrell og del opp  vannmelonen i skiver. 

Fjern frøene (ta vare på dem). Ha kjøttet og melis i en blender og kjør til mos. Sil gjennom et dørslag. Oppbevar i kjøleskap i en tett beholder. Den holder fint noen dager. 

Tips:
Vannmelonfrø (husk å tørke godt av dem) kan du riste i ovnen med litt salt og olje. 175 grader og 15 minutter. Og du har verdens beste og sunneste snacks.

Slik tar du vare på sommerens bær

Lag din egen saft av hagens eller naturens godsaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Lilechka75

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rabarbrasaft på én to, og ferdig

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1 l

Fremgangsmåte

Vask rabarbraen og del opp i biter. Kok opp rabarbra og vann. La småkoke i 15-20 minutter til grøtkonsistens.

Sil av frukten gjennom et dørslag gjerne også kledd med et glasshåndkle og ta vare på saften.

Ha den tilbake i kjelen sammen med sukkeret. Rør til det er oppløst. 

La småkoke i noen minutter. Avkjøl og hell i en flaske med kork. Oppbevar i kjøleskap. 

Slik tar du vare på sommerens bær

Lag din egen saft av hagens eller naturens godsaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: larik_malasha

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Rabarbrasaft

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1.5 l

Fremgangsmåte

Skyll rabarbraen. Kutt den i biter. Kok rabarbrabitene i vannet til de er helt myke. Ha dem i en silduk, og la renne av i 30 minutter. Vask kasserollen, og hell tilbake saften. Tilsett sukker og sitronsaft.

La koke til saften er helt klar. Skum godt av under kokingen. Hell over på varme, grundig rengjorte flasker. Sett på kork. Oppbevar kjølig.

Tips: Rabarbraen kan byttes ut med annen type frukt eller bær. En god match er 50/50 rabarbra og jordbær.

Slik tar du vare på sommerens bær

Lag din egen saft av hagens eller naturens godsaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Appelsinsaft

Antall porsjoner

50

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1.5 kg
1 l

Fremgangsmåte

Skrubb appelsinene helt rene under lunkent vann, og skrell av det gule skallet med en potetskreller. Pass på at du ikke får med noe av det bitre hvite skallet.
 
Kok opp vannet. Ha skall, sukker og sitronsyre i en stor kjele og hel over det kokende vannet. Rør av og til slik at sukkeret løser seg opp og la stå til den er kald.
 
Del appelsinene og klem ut all saft av de, bland saften sammen med sukkerblandingen. Sil saften godt og hell den opp på helt rene flasker.
 
Oppbevar saften kaldt, ca holdbarhet 3 - 6 måneder.
 

Sendt inn av

Foto: lenakorzh

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen