Lutefisk:
2,5 kg Lutefisk (1/2kg pr pers)
En neve havsalt
Grønn ertepuré:
½ ss usaltet smør
1 finhakket sjalottløk
1 dl tørr hvitvin
1 dl matfløte
250 g frosne grønne selskapserter
1 ss sitronsaft
1 ts wasabi
Salt og hvit pepper
Sennepssaus:
Sjalottløk
Hvitvin
Fiskekraft
To typer dijon, grov og fin
Litt ravigottesaus
Fløte
Baconbiter
Amandinepoteter
Fremgangsmåte
Lutefisk:
Lutefisken kan kokes i kjele eller ovn, hvor ovn klart er å foretrekke.
Dryss over godt med havsalt og la fisken stå i minimum 20 min. Skyll sa av saltet. Skjær lutefisken i passe store serveringsstykker (så like på størresle som mulig).
Legg lutefisken med skinnsiden ned i en langpanne. Dekk panna med aluminiumsfolie og bak fisken i ovnen på ca 200-250°C.
Tiden avhenger av tykkelsen og størrelsen på fisken samt varmen i ovnen. Varmluftsovn er raskere enn vanlig ovn. Små tynne fileter trenger 8-10 minutter i en varmluftsovn, større stykker opp til 20-25 minutter.
Er du i tvil; fisken er ferdig når den lett flaker seg. Løft derfor på folien og sjekk underveis.
Grønn ertepuré:
Tin ertene. Smelt smøret i en kjele. La sjalottløken frese til den blir myk, ca. 1 minutt. Tilsett hvitvin og kok den litt inn i et par minutter. Ha i fløten. Kok opp. Tilsett erter, sitronsaft og wasabi. Kok opp igjen og ta av platen. Like før servering has den i en blender (eller bruk stavmikser) og kjøres til jevn og skummende puré. Smak til med salt og pepper.
Sennepssaus:
Sjallotløk,hvitvin, fiskekraft og to typer dijon, grov og fin, også litt ravigottesaus. Like før servering så pisker du inn litt stivpisket fløte. Veldig godt til lutefisk.
Det vil si de aller minste må du se bort fra. Men de andre kan by på dette knallkjøpet av en bordeaux som på toppen av det hele er økologisk framstilt.