Oksehalegryte med rødvin

Ingredienser
2 kg oksehale, i skiver
1 flaske rødvin, eller ikke altfor sure rødvinsslanter
1 liten kvist timian
1 laurbærblad
2 gulrøtter, hakket
1 løk, hakket
2 bokser tomater
3 nellikspiker
10 pepperkorn
1 sellerirot, hakket
smør
salt og pepper
ev 2 ss revet appelsinskall

Fremgangsmåte

Sellerirota gir gryta litt sødme.

Det finnes nesten ingen grenser for hvor mange varianter du kan lage basert på denne oppskriften. Hvis du tilsetter litt vann eller kraft i stedet for tomater, får du en litt lettere variant, litt bacon så blir den enda kraftigere. Du kan også lage en variant med hvitvin og fennikel. Den blir friskere i smaken. Å koke oksehalene i øl er også godt.

Hvis du har tid, er det fint å marinere oksehalene i rødvinen. Den enkleste måten å gjøre det på, er å slenge oksehalen i en pose sammen med urtene og krydderet, helle over vinen, tømme posen for luft og lagre i kjøleskapet over natta.

Hell rødvinen i en bolle, tørk av oksehalestykkene. Varm smør i ei gryte og brun oksehaleskivene. Du må gjøre det i flere omganger hvis du skal få plass.

Ha i grønnsakene og stek dem på middels lav varme, i 5- 10 minutter, til løken begynner å bli myk og gyllenbrun. Hell over rødvinsmarinaden med urtene, tomatene og halvparten av sellerien. Kok på lav varme i minst tre timer, gjerne så mye som 12 timer, til væsken i gryta er tyktflytende, nesten syltetøyaktig. Hvis den holder på koke seg tørr, ha i litt mer vann eller vin. Ha eventuelt over litt revet appelsinskall og mer friske urter før du serverer.

Den viktigste ingrediensen i denne gryta er tid. Gryta kan med fordel stå og putre i mange timer, og det gjør ingenting for smaken om kjøttet faller fra hverandre. Vil du ha en litt friskere smak, kan du eventuelt ha i noen flere grønnsaker mot slutten, like før du skal servere, sånn at de fortsatt har litt motstand i seg når du skal spise dem.

Sendt inn av Lars Johnsen

Forsiden akkurat nå
Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt
Dagens rett

Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt

Vi regner med at grillen er klargjort som våren og dermed for dagens oppgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå
Dagens rett

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå

Grillet gravlaks med potetsalat bare ber om at grillen fyres opp. Ansjosdressing setter en ekstra spiss på kombinasjonen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp

En favoritt i kategorien chardonnaychampagne som også byr på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris
+
Ukens vin

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris

Den kombinerer lys rød frukt med stor saftighet og moderat alkohol. Vin som fint kan nytes utendørs og lett avkjølt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Autentiske smaker: Mat og vin fra Italias skjulte perle
Matkurs og vinkurs
Winedinner 11. juni i Oslo

Autentiske smaker: Mat og vin fra Italias skjulte perle

Smak 5 viner fra Friuli-Venezia Giuli – et vinområde som fortjener langt mer oppmerksomhet. Smak et bredt spekter av druetyper til 4 smakfulle retter fra en av Oslos mest autentiske italienske restauranter, Vineria Ventidue.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset
+
Mat og vin i kombinasjon

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset

Når saftig and og vin fra Argentina møtes i harmoni, får også du en gyllen mulighet til å skinne som vertskap.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her