Ølkokte oksehaler med blåbærsaus og moste røtter
Foto: Baard Næss

Ølkokte oksehaler med blåbærsaus og moste røtter

Øl setter virkelig smak i maten. Oksehaler med med blåbærsaus og moste røtter er et godt eksempel. Bruk gjerne et kraftig øl.

Fremgangsmåte

Oksehaler:
Brun oksehalene i smør i en kjele sammen med tomatpuré til de er godt brunet.

 Krydre med salt og pepper og ha i rotgrønnsaker, løk og laubærblad. Ha over eddik, øl og vann til det dekker halene. Kok på svak varme i ca 2 timer, mens du fjerner grumset som kommer opp på overflaten.

 Når kjøttet er mørt, renskes det fra beinene.

 Kok sammen kraften noe og bruk som base i blåbærsausen.

Blåbærsaus:
Surr sammen løk og sukker i smør. Ha over vinen og kok sammen til halvparten er igjen.

 Tilsett oksehalekraft og blåbær og kok sammen til en saus. Sil sausen og smak til med salt og pepper. Pisk i en klatt smør rett før servering.

Rotmos:
Skrell og kutt opp poteter og rotgrønnsaker i biter. Kok i usaltet vann til alt er mørt.

 Sil fra vannet og mos sammen med melk og smøt. Ha i løk og smak til med salt og pepper.

 Vend oksehalekjøt i sausen og varm opp. Anrett med moste røtter på tallerkener og server.

 Server med bakte rotgrønnsaker, stekte kantareller og pynt med små friske skvallerkålblader.

 Oppskriften er hentet fra boken Mat fra skogen av Magnus Sjøberg som er finalist til Beste norske kokebok 2009. Les mer om boken på denne siden

Sendt inn av Magnus Sjøberg

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Rimelig smak av storhet fra Montalcino
+
Ukens vin

Rimelig smak av storhet fra Montalcino

Det er en grunn til at Montalcino har en stor plass i vinelskeres hjerte. Her får du en rimelig smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Blant 52 nyheter i taxfreehyllene er det noen virkelig lekre bobler å ta med hjem
+
Tester

Blant 52 nyheter i taxfreehyllene er det noen virkelig lekre bobler å ta med hjem

En akevitt, og et par-tre rødviner, men de fleste andre vinene kan du styre unna - eller kjøpe på polet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Oxford Companion to Wine - selve vinbibelen - er nå i ny utgave - også digitalt

Vinleksikonet alle vininteresserte må har, er i ny versjon med 1 million oppføringer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag noe søtt og godt med de norske eplene
Guide
Eplekaker og desserter

Lag noe søtt og godt med de norske eplene

De norske eplene er ikke bare gode å sette tenna i. De er ypperlige i desserter og kaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nyt 20 år gammel ikonisk chianti classico fra en av de virkelige pionerne
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 27. november

Nyt 20 år gammel ikonisk chianti classico fra en av de virkelige pionerne

Gjør deg klar for en eksklusiv vinsmaking som vil fortrylle dine smaksløker. Den 27. november får du muligheten til å utforske de utsøkte vinene fra den anerkjente vinprodusenten, Monsanto.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Til denne lune couscoussalat kan du godt bruke rester av pølse eller sågar lammestek
Dagens rett

Til denne lune couscoussalat kan du godt bruke rester av pølse eller sågar lammestek

Uansett hva du velger, får de en varm innpakning i den riktig så krydrete couscousen. Hvor krydret den skal være, bestemmer du selv,

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her