Ovnsbakt rype med Tindskinke, kantarellsaus, hjorte- og rypepølse og potetsalat.
Foto: Bent Raanes

Ovnsbakt rype med Tindskinke, kantarellsaus, hjorte- og rypepølse og potetsalat.

Fremgangsmåte

Dekk rypeskroget med skinke, og brun godt i stekepannen. Tilsett salt og pepper.

Ha brystene over i en ildfast form, stek i ovnen ved 200 grader i ca 10-12 min. La rypa hvile 5-6 min. før du skjærer ut brystene.

Kantarellsaus:
Stek finhakket sjalottløk og kantareller i litt smør i en kasserolle. Ha på viltkraft. Reduser til det halve. Ha på fløte, kok ned og smak til med salt og pepper

Hjorte og rypepølse:
Skjær alt kjøttet i terninger. Finhakk løken og timian. Kjør først kjøttet i en food processor med en teskje salt. Ha så i eggene og litt mer salt og kjør igjen. Spe med vann til rett konsistens. Ha så i løken og timian, salt og pepper og bland godt. Steik en prøvekake og smak til.
 
Sprøyt farsen på clingfilm (som tåler varme, min 100 grader) og rull til en pølse. Ikke for tykk, ca 1,5 cm i diameter. Vri så av små pølser i ønsket lengde.
 
Ha i kokende vann i 5-6 min. Avkjøl og steik den i panne før servering.

Potetsalat:
Kok potetene. Kok gulrøttene til al dente.

Kok opp 1 dl vann og 3 ss epleeddik pr løk. Når vannet koker, ha i rødløken skåret i båter. La det trekke på svak varme i 3 min. Ta så av varmen og la den trekke til løken er mør.

Kutt rødbeter i terninger (1x1cm). Ha i en kasserolle. Dekk med pærecider og et par ss epleeddik. Ha i et par ss sukker. Kok opp og la trekke til de er møre.

Stek potetene og soppen i smør i en stekepanne. Smak til med salt og pepper. Fortsett til potetene har fin stekeskorpe. Ha i løk, gulrot, ruccola og spinat rett før servering.

Arranger rypebrystene på en tallerken med potetblandingen, pølsen, kjørvel og rødbeter.

Rype er en mager fugl og trenger ofte litt fett som for eksempel bacon. I denne retten er det i stedet brukt en lokalprodusert skinke, laget på samme måte som parmaskinke, frå Mydland i Tromsø. Men du kan også bruke parmaskinke. Rypebrystene er steikt på skroget. Men de kan selvsagt også skjæres fra skroget, rulles i skinke og steikes separat. Da tar det kortere tid.

Sendt inn av Emmas Drømmekjøkken, Tromsø

Vær den første til å vurdere denne oppskriten.
Din vurdering:

Forsiden akkurat nå

Til toppen