Ovnsbakt rype med Tindskinke, kantarellsaus, hjorte- og rypepølse og potetsalat.
Foto: Bent Raanes

Ovnsbakt rype med Tindskinke, kantarellsaus, hjorte- og rypepølse og potetsalat.

Fremgangsmåte

Dekk rypeskroget med skinke, og brun godt i stekepannen. Tilsett salt og pepper.

Ha brystene over i en ildfast form, stek i ovnen ved 200 grader i ca 10-12 min. La rypa hvile 5-6 min. før du skjærer ut brystene.

Kantarellsaus:
Stek finhakket sjalottløk og kantareller i litt smør i en kasserolle. Ha på viltkraft. Reduser til det halve. Ha på fløte, kok ned og smak til med salt og pepper

Hjorte og rypepølse:
Skjær alt kjøttet i terninger. Finhakk løken og timian. Kjør først kjøttet i en food processor med en teskje salt. Ha så i eggene og litt mer salt og kjør igjen. Spe med vann til rett konsistens. Ha så i løken og timian, salt og pepper og bland godt. Steik en prøvekake og smak til.

Sprøyt farsen på clingfilm (som tåler varme, min 100 grader) og rull til en pølse. Ikke for tykk, ca 1,5 cm i diameter. Vri så av små pølser i ønsket lengde.
 
Ha i kokende vann i 5-6 min. Avkjøl og steik den i panne før servering.

Potetsalat:
Kok potetene. Kok gulrøttene til al dente.

Kok opp 1 dl vann og 3 ss epleeddik pr løk. Når vannet koker, ha i rødløken skåret i båter. La det trekke på svak varme i 3 min. Ta så av varmen og la den trekke til løken er mør.

Kutt rødbeter i terninger (1x1cm). Ha i en kasserolle. Dekk med pærecider og et par ss epleeddik. Ha i et par ss sukker. Kok opp og la trekke til de er møre.

Stek potetene og soppen i smør i en stekepanne. Smak til med salt og pepper. Fortsett til potetene har fin stekeskorpe. Ha i løk, gulrot, ruccola og spinat rett før servering.

Arranger rypebrystene på en tallerken med potetblandingen, pølsen, kjørvel og rødbeter.

Rype er en mager fugl og trenger ofte litt fett som for eksempel bacon. I denne retten er det i stedet brukt en lokalprodusert skinke, laget på samme måte som parmaskinke, frå Mydland i Tromsø. Men du kan også bruke parmaskinke. Rypebrystene er steikt på skroget. Men de kan selvsagt også skjæres fra skroget, rulles i skinke og steikes separat. Da tar det kortere tid.

Flere lekre retter med rype

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Emmas Drømmekjøkken, Tromsø

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her