Purrestokk med røkt rømme
Foto: Lars Petter Pettersen

Purrestokk med røkt rømme

Purrestokk er ikke hverdagskost, men et produkt som har sin plass i matkulturen. Bare se hva du kan lage av noe som normalt ikke brukes.

Fremgangsmåte

Purre:
Rens ut den tykke margen inni den stokkede purren. Del kjernen i passe lange stokker og kok dem lett i en liten kjele i smørvann til de så vidt er møre. 

Røkt rømme:
Fordel rømmen jevnt utover på et brett. Sett brettet på grillen og fyr opp en liten kjele med røykespon. Legg på lokk slik at flammen kveles og røyken kommer ut. Plasser den i grillen under rømmen, ha på lokk og la stå en halvtimes tid til rømmen har tatt til seg den deilige røyksmaken.

Purreolje:
Bruk det grønne fra purren. Ha i en blander med olje og kjør til jevn masse. Sil og ta vare på oljen. For en mer holdbar olje, varmer du den opp i en kjele  til maks 65 grader. Sil raskt gjennom et filter og oppbevar i kjøleskap.

Tips:
I stedet for rømme kan du bruke crème fraîche.

Servering:
Varm opp rømmen og smak til med salt, pepper, noen dråper sitronsaft og grønn purreolje.

Variasjon:
Du kan selvfølgelig servere purrestokken med vanlig pisket rømme om du vil – eller med varm rømmesaus fra panna.

Tips:
Purrestokk, sier du? Hva i all verden er det? Jo – nå skal du høre: Vi tok med denne oppskriften for å introdusere en råvare vi virkelig er glad i, for et større publikum. Når purren går opp i blomst utover i sesongen, blir kjernen fast og ganske hard. Det er denne kjernen som kalles purrestokk. Det har ikke vært vanlig å bruke denne stokken i matlagingen – uansett pleier jo purren å høstes før den blomstrer. Men purrestokken smaker likevel helt fantastisk når den kokes: fyldig og deilig, som en helt egen grønnsak. Vi topper med rømme, som vi har røkt lett for en ekstra smakseffekt.

Spør deg fram hos grønnsakshandleren eller i grønnsaksdisken i butikken om de kan levere purrestokk til deg. Se på det som en innsats for matkulturen: Jo flere som spør, jo lettere vil det etter hvert å bli å få tak i purrestokk. 

Tips:
De ytre lagene av den stokkede purren er trevlete, men kan eventuelt brukes til purrechips eller i gryter eller kraft.

Oppskriften er hentet fra Grønnsakskokeboka, en av fem finalister i Beste norske kokebok 2018.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Tom Victor Gausdal og Stian Floer

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Den italienske klassikeren sitronpai med marengs er helt genial
Ukens kake
Sitron- og marengspai

Den italienske klassikeren sitronpai med marengs er helt genial

Kombinasjonen av syrlig sitronkrem og søt, sprø og seig marengs er en sikker vinner. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Første servitør-kongepokal til Mathias Toresen

Han vant NM i Servitørfag 2023 foran Marius Tjelta og Birk Torp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skap fargerik og smaksrik middagsglede med denne grønnsaksfylte lasagnen
Dagens rett

Skap fargerik og smaksrik middagsglede med denne grønnsaksfylte lasagnen

En lasagne breddfull med deilige grønnsaker, er dagens middagstips med suksessgaranti til deg. Den herlige smaken toppes med bruk av safran.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En unik vinsmaking med Stings viner fra Toscana
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 20. november

En unik vinsmaking med Stings viner fra Toscana

Sting komponerer ikke bare musikk, han skaper også vinmagi! Bli med på en uforglemmelig vinsmaking den 20. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er sjelden at ung barolo er så digg som denne
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden at ung barolo er så digg som denne

Den er et resultat av både årgang og produsentens unike grep over tid.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her