Rå og syltet asparges med aspargessuppe
Mikael Svensson, Kontrast

Rå og syltet asparges med aspargessuppe

Fremgangsmåte

Begynn med syltelake:
Kok opp alt sammen unntatt rognebærsbladene. Hell den varme laken over bladene, og la den bli helt kald, gjerne trekke på kjøl over natten. Sil av laken når den er kald. 

Tips:
Rognebærsbladknopper plukkes ferskt fra naturen, men kan sløyfes eller erstattes med annen smak etter ønske, for eksempel estragon eller helt naturell. Rognebærsbladknopper smaker som bittermandel og kan også erstattes med reven bittermandel eller essens.

Asparges:
Skrell aspargesen og skjær av ca 5 cm nederst på stilken. Strimle ned den avskårne endebiten og legg sammen med skallet i en kjele, tilsett smøret. Sautere på middels varme uten at det tar farge, ca. 5-6 minutter. Hell på vannet og la koke sakte i ca. 45 minutter. 

Ha i rømmen, kok opp en gang og slå så av varmen og la den trekke i ca. 30 minutter. Press så all væske gjennom en fin sil. Miks sammen med litt Xantana. Eller miks sammen og kok opp å jevn av med litt maisenna. 

Tips:
Xantana kan bestilles online eller via importøren Gastronaut.

Husk det skal fortsatt være en tynn suppe. Smak til med salt og skum opp suppen med en stavmikser før servering. 

Aspargesen skives i ca 3-4 mm tykke skiver, halvparten legges i den kalde syltelaken. La trekke i minst 60 minutter. 

Bruk en dyp tallerken. Legg halvparten rå naturell asparges og halvparten syltet. Arranger i en ring eller legg det blandet. Øs over den varme ny-miksede suppen og server. 

Les mer om Mikael Svensson, Kontrast og Tysk vin her

Her finner du mange deilige retter med asparges

Her finner du mange vegetarretter

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Mikael Svensson, Kontrast

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her