Rognebær- og eplegelé
Foto: iStockphoto

Rognebær- og eplegelé

Du skal lage gelé av rognebær og epler. Det er veldig godt på brødskiva ved siden av kjøttkakene eller viltkjøttet. Her får du oppskriften.

FremgangsmĂĄte

Bær som skal brukes til gelé bør knapt være modne. Pektininnholdet blir veldig redusert i overmodne bær - som igjen gjør at geléen ikke stivner. De må være bær av førsteklasses kvalitet, slik at man unngår muggdannelse under lagring.

Kok/damp bærene sammen med evt. vann i maks 30 min - eller til bærene faller sammen.
Sil saften og mål den opp. Hell saften i en kjele og kok den et par minutter. Tilsett sukker litt etter litt og rør til det er oppløst.
La saften småkoke uten å røre i den ca. 15 min.
 
Ta geléprøven: Drypp en dråpe gelé på en tallerken og trekk skaftet på en kniv eller lignende igjennom dråpen. Er geleen ferdig, så samler ikke dråpen seg igjen. Ta kjelen av platen og la den stå noen minutter. Sjekk om det danner seg en hinne på geléen i kjelen. Danner det ikke hinne, bør det tilsettes litt mer sukker og kokes opp igjen.
 
Helles over i rene glass, krukker, e.l.

Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nĂĄ
Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nĂĄ - 2

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tĂĄlmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tĂĄlmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nĂĄ - 3

Her fĂĄr du et nytt syn (og smak) pĂĄ chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her fĂĄr du et nytt syn (og smak) pĂĄ chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nĂĄ - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nĂĄ - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren gĂĄr utenpĂĄ det meste, og det til tross for at den er helt fri for bĂĄde cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nĂĄ - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Ă…rets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nĂĄ
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Ă…rets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nĂĄ

Hvis du har planlagt ĂĄ smake pĂĄ den allerede pĂĄ slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en ĂĄrgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vĂĄre her