Skikkelig kraft får du av denne oppskriften
Foto: MKucova

Skikkelig kraft får du av denne oppskriften

Slik koker du skikkelig kraft. Følg oppskriften som gir deg gode råd om hvordan du skal gå frem.

Fremgangsmåte

Det lønner seg som regel ikke å kjøpe kjøtt for å koke kraft, ettersom det finnes buljongekstrakt (terning, pulver) av bra kvalitet i handelen. Har du derimot tilgang på kjøtt, ben, avskjær etter jakt, slakt eller storkjøp, bør du ta vare på dette og koke kraft. Kraftben er også av og til å få kjøpt i butikken.

Ben fra storfe, elg, rein, rådyr etc. gir mer smak enn ben fra gris. Kalveben gir ekstra fin kraft.

Knekk bena i ca 5 cm lange stykker. Skjær eventuelt kjøtt i mindre biter. Legg ben og kjøtt i en stor gryte eller kokekar. Mål opp og hell på kaldt vann til ben og kjøtt er dekket.

Tilsett 1 ts salt pr. liter vann (3 ts = 1 ss).

OBS! Til mørk kraft med kraftig smak legges kjøtt og ben i en langpanne og brunes i stekeovn først, ca 20 minutter ved 225-250 grader.

Kok kraften sakte uten lokk i 4-5 timer. Skrelte grønnsaker som gulrot, stangselleir og løk sammen med noen pepperkorn, legges i etter halve tiden.

Tips:
Du kan fint bruke persillerot, knollselleri og/eller purre, dessuten persillestilker, timian og/eller einerbær, 

Smak på kraften. Når den er ferdig, skal den ha kraftig smak og ha kokt noe inn.

Sil kraften og avkjøl den så raskt som mulig for holdbarhetens skyld. Små mengder kraft oppbevares noen dager i kjøleskap. La da fettkaken ligge på som et beskyttende lokk. Ta ellers bort fettkaken, øs opp kraften i frysebegre eller plastposer og frys den inn.

Her finner du flere oppskrifter på kraft til bruk i mange retter.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når tilbehøret er i boks, er middagen klar
Dagens rett
Rødkålsalat med fiken og søtpotet

Når tilbehøret er i boks, er middagen klar

Denne juleinspirerte salaten passer sammen med alt det gode du har i kjøleskapet for tiden. Og rødkål bør være i enhver grønnsaksskuff i ukene framover.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her