Skoleboller - skolebrød
Foto: Alf Børjesson

Skoleboller - skolebrød

Skoleboller eller skolebrød er enkelt å lage selv. Dessuten smaker de mye bedre enn de i butikken. Bare spør de yngre i familien.

Fremgangsmåte

Søt gjærdeig:
Sikt alt det tørre i en bolle.

Smelt smør og ha i melk.

  1. Når dette er lunkent (ca. 37 grader), vispes egget i.
  2. Hell det våte i det tørre.
  3. Elt deigen i 10-15 minutter.
  4. Forhev deigen i 30-45 minutter. Kjevle ut en leiv av deigen til den er ca 1 cm tykk. Stikk ut sirkler a 15 cm i diameter med en rund utstikker eller kanten på en skål. Legg sirklene på bakeplaten.
  5. Etterhev bollene i 45 minutter.
  6. Lag så et hull midt i og legg en skje med vaniljekrem i.
  7. Pensle bollene med eggehvite og stek bollene på 220 grader i 10-12 min
  8. Vaniljekrem:
  9. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene.
  10. Ha 2 dl melk, vaniljestang, frø, fløte og sukker i en kjele. Kok dette opp.
  11. Ha resten av melken og maisenna i en liten bolle og rør til det er klumpfritt.
  12. Visp inn eggeplommene i maisennablandingen.
  13. Hell 2/3 av den varme melken forsiktig over eggeblandingen.
  14. Hell dette til slutt tilbake i kjelen og kok opp kremen.
  15. La kremen småkoke i 1 minutt men pass på at det ikke brenner seg på bunnen.
  16. Ta ut vaniljestangen og ha kremen over i en annen bolle og avkjøl!
  17. Dekk kremen med plastfolie for å slippe at den tykner på overflaten.
  18. Glasur:
  19. Ha alt i en kjele og kok dette opp til 114 grader. Bruk et kjøkkentermometer.
  20. Ta av kjelen og hell det hele i en kjøkkenmaskin. La massen avkjøles til 60 grader. Miks så alt sammen til det blir en tykk hvit masse. Glasuren er nå ferdig. For å bruke glasuren ta en del i en skål og varm den litt opp i en mikrobølgeovn eller over vannbad.
  21. Servering:
  22. Ha kokos i en skål. Smør melisglasur på skolebollen. Dypp den i skålen med kokos og server.
TIPS:
Ved å etterheve skolebollene under plastfolie får gjærdeigen perfekte omgivelser til å heve seg store og fine uten at overflaten tørker. Plastfolien legges bare lett over bakebrettet.
 

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Anne Brith Davidsen (tekst og foto)

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Gresskarpai er et must denne uken
Ukens kake

Gresskarpai er et must denne uken

Enten du feirer Halloween eller ei, må du bare prøve denne oppskriften på gresskarpai på amerikansk vis.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe og pannekaker funker fortsatt
Dagens rett
Pannekaker og betasuppe

Suppe og pannekaker funker fortsatt

Pannekakeoppskriften er gjort litt sunnere, og suppeoppskriften er litt raskere. Ellers er det mye 60-tall over dagens middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her