Skoleboller - skolebrød
Foto: Alf Børjesson

Skoleboller - skolebrød

Skoleboller eller skolebrød er enkelt å lage selv. Dessuten smaker de mye bedre enn de i butikken. Bare spør de yngre i familien.

Fremgangsmåte

Søt gjærdeig:
Sikt alt det tørre i en bolle.

Smelt smør og ha i melk.

  1. Når dette er lunkent (ca. 37 grader), vispes egget i.
  2. Hell det våte i det tørre.
  3. Elt deigen i 10-15 minutter.
  4. Forhev deigen i 30-45 minutter. Kjevle ut en leiv av deigen til den er ca 1 cm tykk. Stikk ut sirkler a 15 cm i diameter med en rund utstikker eller kanten på en skål. Legg sirklene på bakeplaten.
  5. Etterhev bollene i 45 minutter.
  6. Lag så et hull midt i og legg en skje med vaniljekrem i.
  7. Pensle bollene med eggehvite og stek bollene på 220 grader i 10-12 min
  8. Vaniljekrem:
  9. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene.
  10. Ha 2 dl melk, vaniljestang, frø, fløte og sukker i en kjele. Kok dette opp.
  11. Ha resten av melken og maisenna i en liten bolle og rør til det er klumpfritt.
  12. Visp inn eggeplommene i maisennablandingen.
  13. Hell 2/3 av den varme melken forsiktig over eggeblandingen.
  14. Hell dette til slutt tilbake i kjelen og kok opp kremen.
  15. La kremen småkoke i 1 minutt men pass på at det ikke brenner seg på bunnen.
  16. Ta ut vaniljestangen og ha kremen over i en annen bolle og avkjøl!
  17. Dekk kremen med plastfolie for å slippe at den tykner på overflaten.
  18. Glasur:
  19. Ha alt i en kjele og kok dette opp til 114 grader. Bruk et kjøkkentermometer.
  20. Ta av kjelen og hell det hele i en kjøkkenmaskin. La massen avkjøles til 60 grader. Miks så alt sammen til det blir en tykk hvit masse. Glasuren er nå ferdig. For å bruke glasuren ta en del i en skål og varm den litt opp i en mikrobølgeovn eller over vannbad.
  21. Servering:
  22. Ha kokos i en skål. Smør melisglasur på skolebollen. Dypp den i skålen med kokos og server.
TIPS:
Ved å etterheve skolebollene under plastfolie får gjærdeigen perfekte omgivelser til å heve seg store og fine uten at overflaten tørker. Plastfolien legges bare lett over bakebrettet.
 

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Anne Brith Davidsen (tekst og foto)

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her