Sotet laksemaki med avocado og syltet gulrot
Foto: David Back

Sotet laksemaki med avocado og syltet gulrot

Følg denne oppskriften som har mange ingredienser, men når du først har laget dette en gang, blir du hekta og da går det som en lek neste gang.

Fremgangsmåte

Start med dette dagen før:

Sushi su:
Visp sammen riseddik, sukker, salt og sitronsaft i en liten kjele og tilsett kombu. Varm opp til kokepunktet og rør slik at sukkeret oppløses. Avkjøl. 

Syltet gulrot: 
Skrell og skjær gulrøttene i strimler og mariner dem i litt Sushi-su, minimum 3 timer.

Sushiris:
Ha risen i en stor sikt og skyll grundig i kaldt rennende vann i flere omganger. Dette er for å skylle av smuss, støv og noe av stivelsen. La deretter risen stå i kaldt vann i ca 1 time for å svelle. Dette betyr at du trenger mindre vann når du koker risen.

Hell vannet og risen og overfør til en kasserolle sammen med 8 dl vann. Kok opp risen med lokk og senk varmen. La risen småkoke under lokk, i 18-20 minutter. Trekk så kjelen av platen, og la risen stå med lokket på i ca 15 minutter. Ha så risen over i en stor bolle og vend inn til med sushi su, ca 5dl, som du vender inn til. Avkjøl risen til den er lunken.  

Yuzu og grønn chilimajones:
Hell matoljen i en tynn stråle og visp sammen med eggeplommen til alt tykner. Tilsett sitronsaft og smak til med salt. Hakk den grønne chilien fint og tilsett majonesen. Husk at det kan ta en stund før all styrken i chilien slipper ut. Hell majonesen i en sprøytepose eller bruk en teskje til å legge majonesen på sushien.

Tips:
Yuzujuice kan erstattes av like deler sitron, lime og grapefruktjuice.

Montering:
Stek laksen i en tørr teflonpanne på middels-høy varme, til den er mørke brun, på grensen til sort. 

Del avokadoen i 4 og skjær hver bit i 3 skiver, totalt 12 skiver. Fordel noriark på en bambusmatte og ha i ca. 1,5 kopp kokt marinert sushiris. La det være ca 6 cm fra den øvre kanten av norien.

Trekk deretter ut en liten skvett wasabi på risen og legg ut litt av den sotstekte laksen, 2 avokadoskiver, gulrot og gressløk midt på risen. Bruk matten til å rull opp makien din fra den ene siden til den andre til en rund "rull". Skjær den i biter på ca 1 cm. Du bør få 12 stykker fra en maki-rull.

Ha litt chilimajones på hver sushibit og pynt med hvilken som helst urt du liker. Server med soyasaus, syltet ingefær, wasabi og evt mer sushiris.

Tips:
Bonito-flak er tørket tunfiskflak som gir soyasausen ekstra karakter, men er ikke et must.

Slik lager du sushi hjemme 

Her finner mange flere oppskrifter på sushi du kan lage hjemme

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Godfisk.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her