Speltbrød frå Lom Bakeri

Å bake et godt speltbrød er lettere enn du tror. Her får du tipsene som gjør det enklere å bake et godt speltbrød som ikke blir for tørt.

Ingredienser

1 kg siktet spelt

½ kg sammalt grov spelt

1 liter vann

40 gram maltekstrakt

15 gram gjær

20 gram salt

Fremgangsmåte

  1. Baker Morten Schakenda som driver Bakeriet i Lom, forteller at når man skal bake speltbrød er det én ting som er viktig: Ha mye vann i deigen.- Spelt suger mye vann og brødet kan fort bli tørt etter at det er stekt. Derfor er det viktig å ha en bløt deig når man baker, sier bakeren på det kjente og populære lokalbakeriet.

    Når Schakenda baker sitt populære speltbrød blander han først mel, vann og malt og venter i en time før han tilsetter salt og gjær. (Oppskrift i bunnen av artikkelen)

    - Uten gjær trekker vannet inn i melet på en annen måte, sier bakeren.

    På denne måten får han en mer elastisk deig å jobbe med. Heves tre ganger

    - Det skal lite elting til. Det holder med ti minutter dersom man bruker kjøkkenmaskin. Deigen skal begynne å bli elastisk. Deretter kan den heve et par timer før man bearbeider den litt og lar den heve igjen. Deigen bør også heve i formen til dobbelt størrelse, forteller Schakenda.

    OBS: Pass på så du ikke overelter brødet.

    - Noen private som lager brødet lager deig med 50 prosent vann og de må nærmest helle deigen over i formen. Men dette tåler spelten, sier bakeren.
  2. Er speltbrød populært på Bakeriet i Lom?

    - Speltbrød og grove brød er populært, men det er et by-fenomen. Speltbrødet er ikke det brødet som vi selger mest av her til daglig, men i sommermånedene når turistene kommer merker vi en økning i salget av slike brød. Det er trendy å spise grovt og spelt, sier bakeren.
    Men smaken av speltbrødet skal man heller ikke undervurdere.

    - Det er god smak i spelt og det smaker annerledes enn brød laget av hvetemel. Dessuten er det enklere å bake, sier bakeren før han røper sin enkle oppskrift

    Etter endt elting, smør formene og legg i brødene. La de heve til dobbel størrelse. Stek brødene i 40 minutter på 190 grader.

Sendt inn av Morten Schakenda

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her