- Baker Morten Schakenda som driver Bakeriet i Lom, forteller at når man skal bake speltbrød er det én ting som er viktig: Ha mye vann i deigen.- Spelt suger mye vann og brødet kan fort bli tørt etter at det er stekt. Derfor er det viktig å ha en bløt deig når man baker, sier bakeren på det kjente og populære lokalbakeriet.
Når Schakenda baker sitt populære speltbrød blander han først mel, vann og malt og venter i en time før han tilsetter salt og gjær. (Oppskrift i bunnen av artikkelen)
- Uten gjær trekker vannet inn i melet på en annen måte, sier bakeren.
På denne måten får han en mer elastisk deig å jobbe med. Heves tre ganger
- Det skal lite elting til. Det holder med ti minutter dersom man bruker kjøkkenmaskin. Deigen skal begynne å bli elastisk. Deretter kan den heve et par timer før man bearbeider den litt og lar den heve igjen. Deigen bør også heve i formen til dobbelt størrelse, forteller Schakenda.
OBS: Pass på så du ikke overelter brødet.
- Noen private som lager brødet lager deig med 50 prosent vann og de må nærmest helle deigen over i formen. Men dette tåler spelten, sier bakeren. - Er speltbrød populært på Bakeriet i Lom?
- Speltbrød og grove brød er populært, men det er et by-fenomen. Speltbrødet er ikke det brødet som vi selger mest av her til daglig, men i sommermånedene når turistene kommer merker vi en økning i salget av slike brød. Det er trendy å spise grovt og spelt, sier bakeren.
Men smaken av speltbrødet skal man heller ikke undervurdere.
- Det er god smak i spelt og det smaker annerledes enn brød laget av hvetemel. Dessuten er det enklere å bake, sier bakeren før han røper sin enkle oppskrift
Etter endt elting, smør formene og legg i brødene. La de heve til dobbel størrelse. Stek brødene i 40 minutter på 190 grader.