Steinbit i buljong med kjaker, liten won ton og smågrønnsaker
Foto: Eva Brænd

Steinbit i buljong med kjaker, liten won ton og smågrønnsaker

Ingredienser
600 g steinbitrygg
200 g steinbitkjake
1 liter fiskebuljong
100 g vårløk
100 g selleri
100 g knaskegulrot
salt
Steinbit-won ton:
4 won ton-plater
150 g steinbitavskjær
2 sjøkrepshaler
1 egg
1 ts salt
½ dl fløte
1 ss frisk hakket koriander
1 rød brent chili
salt
sort nykvernet pepper

Fremgangsmåte

Del stenbitfileten i passe stykker a 40-50 g og tørrsalt i 15 minutter sammen med kjakene. Skyll så godt av med vann og la de renne av seg på et håndkle. Skyll, skrell og kutt grønnsakene i passe biter. Kok de så nesten møre i godt saltet vann og ha de så rett over i isvann. Ved servering trekkes fisken og kjakene i 2 dl av fiskebuljongen. Varm så grønnsakene og won ton i det resterende av buljongen som er smakt til med salt og sitron. Legg så den ferdig trukne fisken i tallerken og legg i grønnsaker, won ton og buljongen til slutt.

Stenbit-won ton:
Kjør sammen steinbitavskjær, sjøkreps, egg og salt på kjøkken maskin. Spe inn fløten og smak til med salt, frisk koriander og pepper. Stryk litt eggeplomme på to av kantene på won ton platen. Legg så en skje med fyllet på og brett kanten diagonalt over slik at det blir en trekant. Press godt sammen og dypp won ton i kokende lettsaltet og deretter over i isvann. Varme sammen med grønnsakene, ved servering.
 
 

Sendt inn av Kjetil Gundersen ved Gastronomisk Institutt

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her