Varm syltet steinbit med krydderbakt svineribbe, krydret italiensk pølse, stekesjy og gnocchi
Foto: Eva Brænd

Varm syltet steinbit med krydderbakt svineribbe, krydret italiensk pølse, stekesjy og gnocchi

Ingredienser

600 g renskjært steinbitfilet

Syltelake:
4 dl fiskekraft
3 ss olivenolje
2 ss rødvinseddik
1 ts sort hel pepper
1 ts fenikkelfrø
1 rød chili
1 frisk laubærblad
2 sjalottløk
1 ss friske estragonblader
litt sitronskall
1 ts salt

100 g italensk pølse

Braisert krydret svineside:
400 g svineside, utbenet og uten svor
1 kvist salvie
2 ss fersk koriander
1 rød chili uten frø
litt sitronskall
3 fedd hvitløk
1 ss hel kummin
1 ss hel koriander
1 ss hel sort pepper
3 ss maldonsalt
2 ss mørk soya
2 ss lys soya
2 dl kyllingkraft
Gnocchi:
500 g mandelpotet
1 eggeplomme
100 g hvetemel
50 g parmesan
muskat
salt og pepper

Fremgangsmåte

Syltelake:
De tørkede krydderene ristes i tørr panne og has i kjele sammen med resten av ingrediensene. Kok opp laken og trekk til siden. Hell så laken over steinbitstykkene og la fisken trekke gjennom. Server med braisert kjøtt, gnocchi og stekesjy.

100 g italensk pølse ristes i olje og tørkes lett på papir. Anrettes sammen med stekesjy og steinbit.

Braisert krydret svineside:
Rist de tørre krydderene i en tørr panne og støt så alt sammen i en morter med salt og de ferske krydderene. Gni inn svinesiden og la den ligge et døgn og trekke. Legg svinesiden i lang panne med ingrediensene og sett i ovn på 180 grader i 1 time med folie over. Avkjøl og skjær en tynn skive som varmes i stekesjyen og anrettes under den bakte røyen. Smak til sjyen om nødvendig og bruk som saus.
 
Gnocchi:
Kok potetene i vann uten salt. Når potetene er ferdig kokt, sil av og tørk dem i ovn på 60-70 grader, slik at du får en tørr masse, passer igjennom en sikt og la det avkjøle seg litt. Bland inn mel, parmesan og eggeplomme, smak til med salt, pepper og muskat. Denne deigen skal nå ha samme konsistens som en pastadeig.

Lag så baller eller form dem til ønsket form, kok dem i lettsaltet vann, når de flytter opp er de ferdige. Ta dem ut og ha dem i isvann.

Ved servering, bruner du litt smør i panna og steker gnocchiene på panna med salt, pepper og litt finkuttet salvie.

Her finner du mange deilige oppskrifter på steinbit

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Kjetil Gundersen ved Gastronomisk Institutt

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her