Stekt reinsdyrplomme, kantareller, glaserte grønnsaker, tartelett med potetpuré og fondantpotet, solbærsjy
Foto: Eva Brænd, Arild Kristiansen

Stekt reinsdyrplomme, kantareller, glaserte grønnsaker, tartelett med potetpuré og fondantpotet, solbærsjy

Ingredienser

ca 1,2  kg reinsdyrplomme (flatbiff)

Solbærsjysaus:
6  dl innkokt viltkraft
2  dl  rødvin
2  dl  portvin
100  g  solbær
50  g tørket solbær
3 ss balsamico
1 ss sukker
salt
pepper
maizenna

Grønnsaker:
1 kålrot
4 gulrot små
4 persillerot
12 stjerneløk
Gurkemeie

Grønnsaks-glaseringslake:
1 dl kyllingkraft
1 dl vann
3 ss sukker
Sitronsaft (smak til)
2 ss olivenolje
1 ss smør

Kantareller:
100 g kantareller
2 ss smør
1 ss solsikkeolje
1 fedd hvitløk
1 sjalottløk

Tartelett til potet:
Tertedeig
½ kg hvetemel
125 g smør
40 g eggeplomme
125 g vann
10 g salt
15 g sukker

Potetfondant og puré:
6 store mandelpoteter
100 g klaret smør
100 g kyllingkraft
4 fedd hvitløk
6 kvister timian
Melk
Usaltet smør

Fremgangsmåte

Solbærsjysaus:
Smelt sukkeret  til karamell og ha i eddik og solbær. Kok inn dette til sirup og ha i portvin og rødvin.
La dette koke i 10 min. Ha så i viltkraft. Kok inn til god smak og jevn med Maizena om nødvendig. Smak til med salt og pepper .

Grønnsaker:
Kålrot kuttes i rektangel. Blansjeres i gurkemeievann (1 ts pr liter vann) tilsatt salt til de er møre.
Gulrot skrelles og kuttes i naturlig form , blansjeres.
Pastinakk og løk blansjeres vanlig, må være møre.
 
Grønnsaks-glaseringslake:
Kokes sammen til god smak, pass på at syren kommer fram.
Glaser opp grønnsakene, smakes til. Tilsett olivenolje og 1 ss smør.

Kantareller:
Kantareller, renses og pusses, sauteres forsiktig opp med litt olje og smør og hvitløksfedd. Tilsett finhakket sjalottløk til slutt, smakes til.

Tartelett til potet:
Kjøres i foodprosessor, avkjøles.
Rull ut på pastamaskin, stikk ut og kle former, skjær bort kant og frys inn. Stek fra frossen tilstand i 3 min på 170 grader, deretter 5 min på 180.
 
Potetfondant:
Poteten tourneres til passe størrelse, bakes i 1 del klaret smør og 1 del kyllingkraft. Salt og pepper, hvitløk og timian tilsettes. Væsken skal ikke dekke potetene helt. Må snus under baking. Bakes ved 210 grader i ca 20 til 30 min.

Puré:
Avskjæret fra tournerte poteter kokes mørt, passeres. Lag en glatt puré med melk og usaltet smør. Smak til med salt.

Sendt inn av Espen Vesterdal LarsenKulinarisk Akademi

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Spania
    Spania
    Volum: 0.75 l Pris: 178.70 kr Basisutvalg, kategori 6
    88 POENG
Forsiden akkurat nå
Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her