Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos
Foto: Sentralen

Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

Om du ikke er blant dem som spiser torsk på selveste julaften, smaker denne retten med appelsin og fennikel nok til å friste når som helst.

Fremgangsmåte

  1. Torsk: Hvis fisken har skinn, behold skinnet på og skrap det godt. Dryss salt på kjøttsiden og la hvile i 10 minutter.
  2. Vask bort saltet, tørk med kjøkkenpapir og del opp i serveringsstykker.
  3. Knus hvitløken med den flate siden av en kniv.
  4. Varm opp olje i en panne, ha i hvitløk og timian og legg fiskebitene oppå med skinnesiden ned i ca 4 minutter. Snu fisken og tilsett smør i pannen. Trekk pannen av platen og la fisken hvile i ca 4 minutter. Da er den perfekt stekt.
  5. Ta fisken ut av pannen og hold den varm, mens du lager sausen i samme panne. 
  6. Appelsinsaus: Press appelsinen oppi pannen. Kok inn til halvparten gjenstår. Sil og ha over i en liten kjele. Pisk inn smøret i terninger. Smak til. Varm opp før servering. 
  7. Potetmos: Skrell poteter. Kutt i biter og kok møre i lettsaltet vann, ca 15 minutter. Hell av kokevannet. Mos potetene. Tilsett smør og fløte og rør til jevn mos. Smak til. 
  8. Salat: Skrell appelsinen og del inn i båter. Fjern skinnet på båtene. Skjær fennikel tynt med en mandolin eller ostehøvel. Bland appelsinbåter, fennikel og rødløk forsiktig i olivenolje og smak til. 
  9. Rotchips: Skrell og skjær gulrot og rødbete i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin eller ostehøvel. Ha i en bolle med iskaldt vann. Tørk godt av grønnsakene.
  10. Varm opp olje til 180 grader. Når det freser rundt en liten trebit, er oljen varm nok.
  11. Stek grønnsakene i små batcher til de er lyst gylne og sprø. Rødbeter blir fort brent, så pass på. Ta opp med en hullsleiv og legge på kjøkkenpapir slik at overflødig olje drypper av. Dryss over salt og pepper. 
  12. Server fisken med appelsinsaus, potetmos og salat. Strø chipsen på toppen. 

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Godfisk.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne middagen lager du på 15 minutter - og får julestemning på kjøpet
Dagens rett

Denne middagen lager du på 15 minutter - og får julestemning på kjøpet

Vi er midt i juleinnspurten, og da er dette lettlagde middagsforslaget med risotto og julepålegg eller rester perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her