Stor spekematanretning for fire
Foto: Kim Holthe

Stor spekematanretning for fire

Fremgangsmåte

Spekematanretning:
Skjær spekeskinke og fenalår i tynne skiver (hvis den ikke er oppskjært). Det samme gjelder spekepølsene- bortsett fra morrpølse. Den bør skjæres opp i ½ cm tykke skiver.

Pynt fatet eventuelt med salat og friske grønnsaker eller frukt.

Til spekematanretningen kan du servere melon, ananas eller ulike potetsalater, eggerøre, grønn salat, ulike paier, rømme og flatbrød.

Oliventerte:
Smuldre sammen smør/margarin og mel. Elt inn vann til en smidig deig. Pakk deigen inn i plast og legg i kjøleskap i 1 time.

Trykk deigen ut i en paiform. Prikk paiskallet godt med en gaffel. Stekes ved 250° C i ca. 10 minutter.

Visp eggene lett i en bolle og tilsett tint spinat og resten av ingrediensene. Bruker du frisk spinat må den dampes i 2 - 3 minutter i kokende vann.

Hell fyllet over i det forstekte paiskallet. Legg oliven i til slutt og stek paien ved 220° C i ca. 15 minutter.

Serveres lunken sammen med skiver av spekeskinke.

Lun potetsalat:
Del poteter i skiver og vårløk i biter. Fres det forsiktig i en panne med olje til vårløken blir blank og myk.

Dryss over finhakkede urter, salt og pepper.

Serveres til spekematen sammen med litt rømme.

Eggerøre:
Visp eggene sammen med vann, gressløk og salt. Smelt smøret i stekepanna og slå i eggerøren. La den stivne på svak varme mens du rører forsiktig mot bunnen av panna.

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her