Stor spekematanretning for fire
Foto: Kim Holthe

Stor spekematanretning for fire

Fremgangsmåte

Spekematanretning:
Skjær spekeskinke og fenalår i tynne skiver (hvis den ikke er oppskjært). Det samme gjelder spekepølsene- bortsett fra morrpølse. Den bør skjæres opp i ½ cm tykke skiver.

Pynt fatet eventuelt med salat og friske grønnsaker eller frukt.

Til spekematanretningen kan du servere melon, ananas eller ulike potetsalater, eggerøre, grønn salat, ulike paier, rømme og flatbrød.

Oliventerte:
Smuldre sammen smør/margarin og mel. Elt inn vann til en smidig deig. Pakk deigen inn i plast og legg i kjøleskap i 1 time.

Trykk deigen ut i en paiform. Prikk paiskallet godt med en gaffel. Stekes ved 250° C i ca. 10 minutter.

Visp eggene lett i en bolle og tilsett tint spinat og resten av ingrediensene. Bruker du frisk spinat må den dampes i 2 - 3 minutter i kokende vann.

Hell fyllet over i det forstekte paiskallet. Legg oliven i til slutt og stek paien ved 220° C i ca. 15 minutter.

Serveres lunken sammen med skiver av spekeskinke.

Lun potetsalat:
Del poteter i skiver og vårløk i biter. Fres det forsiktig i en panne med olje til vårløken blir blank og myk.

Dryss over finhakkede urter, salt og pepper.

Serveres til spekematen sammen med litt rømme.

Eggerøre:
Visp eggene sammen med vann, gressløk og salt. Smelt smøret i stekepanna og slå i eggerøren. La den stivne på svak varme mens du rører forsiktig mot bunnen av panna.

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her