Sylte

Fremgangsmåte

Den tradisjonelle sylten med de gode, gamle kryddersortene, lages av kjøtt fra hodet. Det tar litt tid, men det er slik du får den ekte, velsmakende sylten.
 
Skjær kjøttet løst fra underkjeven. Løsne kjøttet helt inn til der underkjeven er hengslet og trekk benet ut. Skjær kjøttet løst fra overkjeven forfra og bak til øyet og hugg over. Legg hodet i rennende, kaldt vann (eller bytt vann ofte) 6-8 timer eller natten over.
 
Koking
Legg hodet i kasserollen og hell på kokende vann. La kjøttet trekke 2 - 2 1/2 time
 
Slik legger vi sylten Det kokte hodet skjæres opp mens det er varmt. Skjær av svoren så hel som mulig. Småbiter av svor finhakkes og brukes mellom lagene. Skjær kjøtt og flesk i tynne skiver eller strimler og legg det hver for seg. Legg et klede i en bolle med litt høye kanter. Skjær til en runding av svoren og legg den nederst. Kjøtt og flesk legges lagvis i bollen. Finhakket svor og krydderblanding drysses på mellom hvert lag. Til slutt legges svor på toppen. Kledet brettes stramt over sylten og festes med nåler. Med bomullshyssing surrer du nå med fast hånd rundt hele pakken i jevnt mønster.
 
Legg sylten tilbake i kokekraften og la den trekke ved 80 grader i ca. 60 minutter til den er gjennomvarm. Det er viktig at den ikke koker. Legg sylten straks i press. Lett til å begynne med, fastere etter hvert som den blir avkjølet.
 
Sylten kan oppbevares i svak saltlake i kjøleskapet i ca. 10 dager.
 
 
 
 

Sendt inn av

Forsiden akkurat nå
Dette får du på Bellies - Norges beste veganske restaurant
+

Dette får du på Bellies - Norges beste veganske restaurant

På Bellies i Stavanger er det plante- og grønnsakene som bestemmer, og menyen endres først når det er slutt på sesongen. Så starter en ny fase. Med mat for magen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mini-barolo til utrolig gunstig pris på et pol nær deg
+
Ukens vin

Mini-barolo til utrolig gunstig pris på et pol nær deg

Den er også det beste kjøpet når du ikke har lyst å betale for en barolo (eller barbaresco).

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når du ostegratinerer fiskemiddagen, blir det brede smil rundt middagsbordet
Dagens rett

Når du ostegratinerer fiskemiddagen, blir det brede smil rundt middagsbordet

Selv om du til tider kanskje har knapt med tid til matlaging, har du alltid tid til denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gi rekene en bedre behandling enn bare majones og loff
Dagens rett

Gi rekene en bedre behandling enn bare majones og loff

En enkel, men ikke mindre smakfull skalldyrrett er hva vi kan friste deg med i dag. Rekene blir ikke de samme etter dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Med dette er middagen ferdig på et øyeblikk
Dagens rett
Eggepanne med tomater og fetaost

Med dette er middagen ferdig på et øyeblikk

En eggerett er en god start på en hver uke. Ferske egg, deilige tomater og fetaost er det som trengs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

De selger bare vin de liker selv, og det er suksessen bak vinbarene Noble Rot i London
+

De selger bare vin de liker selv, og det er suksessen bak vinbarene Noble Rot i London

Londonbaserte Noble Rot er et magasin, restaurant, vinbar og vinbutikk som passer godt inn i beskrivelsen som den britiske inkarnasjonen av Alice Waters og Kermit Lynch.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her