Uncle Jeffrey's Ultimate Christmas Cake
Foto: AnnaPustynnikova

Uncle Jeffrey's Ultimate Christmas Cake

Vaskeekte engelsk Christmas Cake tar litt tid å lage, holdbarheten på kaken gjør den til perfekt julegave til noen du er ekstra glad i.

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 150C

Tilsett smør, sukker, den tørkede frukten, cocktailbærene, tranebær, appelsin- og sitronskall samt -juice og brandy i en stor gryte. Kok opp over medium varme, skru ned varmen og la småkoke i 10 minutter, mens du rører i blant. Trekk gryten av platen og la kjølne i 30 minutter.

Kle bunnen og sidene av en 23 cm springform med bakepapir. Tilsett hakkede mandler i gryten med den lett avkjølte fruktblandingen, før du rører inn eggene. Sikt mel, bakepulver og krydder i gryten og vend inn til alt er blandet sammen.  

Hell blandingen i springformen og lag en glatt overflate med en slikkepott. Bak i 45 minutter, og skru så varmen ned til 140 grader og stek videre i 1 – 1,5 timer, til kaken er mørkebrun på toppen og en tannpirker er ren etter at du har stukket kaken med den.

Ta kaken ut av ovnen, og stikk 12 hull i kaken mens den fortsatt er varm. Hell 4 ss brandy over kaken. La kaken avkjøles i springformen, før du tar den ut og pakker den i to lag med bakepapir og to lag med aluminiumsfolie. Plasser kaken i en kakeboks, eller en annen lufttett boks og la stå i romtemperatur.

Hvis kaken lages den siste måneden før jul, mat kaken med 2 ss brandy en gang i uken til den skal spises eller gis bort.  

Hvis kaken lages i god tid (kan lages opp til 3 måneder før jul), mat kaken med 2 ss brandy hver 4. uke til den skal spises eller gis bort.  

Kaken kan serveres på flere måter. Flere steder i England er det vanlig å glasere kaken med aprikossyltetøy for så å legge et lokk av marsipan i tillegg til et lokk av fondant på kaken. I min familie serveres den helst til "afternoon tea" og ikke som dessert. Vi serverer den derfor enten med melisglasur, eller aller helst uten med en rykende varm kopp Builder's tea.

Tips:
Her finner du oppskrift på mixed spice.

Vil du lage christmake cake som gave, er det lurt å lage den i brødform - da er den enklere å transportere. Denne oppskriften rekker til 2 brødformer à 1,2 liter. 

Kaken må ikke pakkes direkte inn i folie - frukten i kaken reagerer på folien og gir bismak. 

 

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking
Dagens rett

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking

Steinbit er en av våre mest spennende fiskeslag som dessverre er truet av overfiske. Men en gang i blant, og spesielt om den du får tak i er fra bærekraftig oppdrett, er det en super gjest på tallerkenen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec
Dagens rett

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec

Denne tradisjonelle tyrkisk lammegryte med masse grønnsaker, er veldig lettvint å lage, siden den stekes ferdig i stekeovnen. Passer det ikke i dag er oppskriften kanskje gull verd i helgen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nesten full pott til Svanen - nok en gang

Under barshowet Norse Bar Awards 2024 ble Svanen årets bar, også prisen årets barteam tilfalt Svanen samt ikke minst prisen for årets cocktailmeny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Årets svenske Michelinsensasjon er Daniel Berlins Vyn
+

Årets svenske Michelinsensasjon er Daniel Berlins Vyn

Da kona Anna ble kreftsyk, la Daniel Berlin ned sin tostjerners restaurant i Skåne. Tre år senere er han tilbake med den nye restauranten Vyn - med magisk utsikt over havet og Bornholm. Og hentet nylig hjem to Michelinstjerner etter et halvt års drift.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Svinekoteletter blir til supre grillspyd når de får følge av asiatisk potetsalat
Dagens rett

Svinekoteletter blir til supre grillspyd når de får følge av asiatisk potetsalat

Helt vanlige svinekoteletter får et smaksløft etter en runde i denne marinaden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sommerfriskhet i hver slurk med lime, akevitt og mynte - det er alt som trengs
Ukens drink

Sommerfriskhet i hver slurk med lime, akevitt og mynte - det er alt som trengs

Cocktailen Southside lages med gin, men i denne er det brukt akevitt som gir en litt annen karakter, men fortsatt veldig frisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her