Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Uncle Jeffrey's Ultimate Christmas Cake
Foto: AnnaPustynnikova

Uncle Jeffrey's Ultimate Christmas Cake

Vaskeekte engelsk Christmas Cake tar litt tid å lage, holdbarheten på kaken gjør den til perfekt julegave til noen du er ekstra glad i.

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 150C

Tilsett smør, sukker, den tørkede frukten, cocktailbærene, tranebær, appelsin- og sitronskall samt -juice og brandy i en stor gryte. Kok opp over medium varme, skru ned varmen og la småkoke i 10 minutter, mens du rører i blant. Trekk gryten av platen og la kjølne i 30 minutter.

Kle bunnen og sidene av en 23 cm springform med bakepapir. Tilsett hakkede mandler i gryten med den lett avkjølte fruktblandingen, før du rører inn eggene. Sikt mel, bakepulver og krydder i gryten og vend inn til alt er blandet sammen.  

Hell blandingen i springformen og lag en glatt overflate med en slikkepott. Bak i 45 minutter, og skru så varmen ned til 140 grader og stek videre i 1 – 1,5 timer, til kaken er mørkebrun på toppen og en tannpirker er ren etter at du har stukket kaken med den.

Ta kaken ut av ovnen, og stikk 12 hull i kaken mens den fortsatt er varm. Hell 4 ss brandy over kaken. La kaken avkjøles i springformen, før du tar den ut og pakker den i to lag med bakepapir og to lag med aluminiumsfolie. Plasser kaken i en kakeboks, eller en annen lufttett boks og la stå i romtemperatur.

Hvis kaken lages den siste måneden før jul, mat kaken med 2 ss brandy en gang i uken til den skal spises eller gis bort.  

Hvis kaken lages i god tid (kan lages opp til 3 måneder før jul), mat kaken med 2 ss brandy hver 4. uke til den skal spises eller gis bort.  

Kaken kan serveres på flere måter. Flere steder i England er det vanlig å glasere kaken med aprikossyltetøy for så å legge et lokk av marsipan i tillegg til et lokk av fondant på kaken. I min familie serveres den helst til "afternoon tea" og ikke som dessert. Vi serverer den derfor enten med melisglasur, eller aller helst uten med en rykende varm kopp Builder's tea.

Tips:
Her finner du oppskrift på mixed spice.

Vil du lage christmake cake som gave, er det lurt å lage den i brødform - da er den enklere å transportere. Denne oppskriften rekker til 2 brødformer à 1,2 liter. 

Kaken må ikke pakkes direkte inn i folie - frukten i kaken reagerer på folien og gir bismak. 

 

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Rømmegrøt og 17. mai: Du trenger bare en boks seterrømme, mel og melk. Vips så er den ferdig
Dagens rett
Ekte rømmegrøt

Rømmegrøt og 17. mai: Du trenger bare en boks seterrømme, mel og melk. Vips så er den ferdig

Men prøv ikke å lage den med lettrømme - det blir ikke det samme. Om du synes rømmegrøt er mektig, server den i veldig små porsjoner slik de gjør på Maaemo til stor begeistring hos de mange utenlandske gjestene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten
Dagens rett
Kyllingfilet i balsamicosaus

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten

Balsamico sørger sammen med mange andre ingredienser for det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak
Dagens rett
Surdeigpannekaker med grillet pak choy, hummus og aioli

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak

Byggmel gjør dem ekstra saftige og mettende. Og toppingen kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mot slutten av skreisesongen får delikatessen en vårlig innpakning
Dagens rett
Skrei med pastasalat og parmesansaus

Forsiden akkurat nå - 4

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her