VÄrkylling med vÄrgrÞnnsaker og timianskum
Foto: Christian Brun

VÄrkylling med vÄrgrÞnnsaker og timianskum

Denne deilige retten med kylling er kreert av den kjente kjĂžkkensjefen Dag Tjersland.

FremgangsmÄte

Bein ut lÄrene pÄ fuglene. Ha pÄ salt og pepper pÄ lÄrene og stek dem i ovnen pÄ 180 grader i ca. 1 time.
 
SkjÊr skinnet av skroget slik at du fÄr av skinnet av sÄ helt som mulig. SkjÊr brystfiletene av skroget. Krydre filetene med salt og pepper.
 
Legg et halvt bryst pÄ skinnets innside. Den andre halvparten legges oppÄ, motsatt vei. Brett skinnet rundt filetene slik at det overlapper litt.
 
Dra plastfolie over en skjÊrefjÞl, ca. 20 x 30 cm stor. Legg en brystpakke ved kortenden av plasten pÄ siden som er nÊrmest deg. Brett den nÊrmeste enden av plasten over kjÞttet og rull stramt sammen til en tett pakke.
 
Ta tak i endene og rull dem noen ganger mot fjÞlen. Knyt for endene sÄ du fÄr tette pÞlselignende pakker.
 
Varm opp en kjele med vann, ha et termometer for hÄnden. Varm vannet til 70 grader. Legg i rulladene og la dem trekke til kjernetemperaturen er 65 grader, i ca. 50 minutter. Sjekk temperaturen med et steketermometer - stikk det inn slik at spissen kommer midt i rulladen.
 
Ta de sammenrullede brystene ut av plasten og klapp dem forsiktig tÞrre med et kjÞkkenklede eller kjÞkkenpapir. Varm 2 ss olje i en stekepanne og brun kyllingen pÄ alle sider.
 
Forvell (kok opp i godt saltet vann i et par minutter) i mellomtiden gulrĂžttene og avkjĂžl dem i isvann. Skrell dem med fingrene ved Ă„ dra av skallet.
 
Rens hestebÞnnene ut av belgen, forvell dem noen sekunder i kokende vann og avkjÞl dem i isvann. Press bÞnnekjernene ut av den tynne hinnen som er rundt slik at du fÄr mÞre fine og grÞnne bÞnner.
 
Skrell nederste del av aspargesene med en aspargesskreller eller potetskreller. Knekk av den nederste harde delen av stilken.
 
Stek aspargesene nesten mĂžre i litt olivenolje. Tilsett gulrĂžtter og bĂžnner og vend sammen til alt er gjennomvarmt. Tilsett persille og vend sammen.
 
Timianskum:
Kok opp kyllingkraft og melk. Trekk kjelen av plata og legg i timian. Legg pÄ lokk og la det stÄ og trekke et par timer.
 
Sil og smak til med salt og pepper. Visp opp til skum med en stavmikser.
 
Legg alt pent opp pÄ en stor tallerken, pynt med timianskum og server med en gang.
 
Oppskriften er hentet fra Mitt Toscana av Dag Tjersland som er finalist til Beste norske kokebok 2010.  Les mer om boken her

Sendt inn av Dag Tjersland

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nÄ
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tÄlmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tÄlmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har Þkte mye i pris bare pÄ ett Är.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nĂ„
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nĂ„

Hvis du har planlagt Ä smake pÄ den allerede pÄ slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en Ärgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Her fÄr du et nytt syn (og smak) pÄ chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her fÄr du et nytt syn (og smak) pÄ chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, Ăžkologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende mĂžte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Old-school rĂždvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rĂždvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne Ăžkologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske hĂžyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren gÄr utenpÄ det meste, og det til tross for at den er helt fri for bÄde cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Matprisen 2025: Årets kjþkken er Mortens Kro

Mortens Kro pĂ„ GjellerĂ„sen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her