Yoghurtsuppe med limesorbet
Foto: Astrid Hals

Yoghurtsuppe med limesorbet

Fremgangsmåte

Limesorbet:
Del limefruktene i to og press ut saften.

Kok opp sukker, limesaft og vann. Ha laken i en vid bolle og sett den i fryseren.

Rør i limesukkerlaken hvert 20. minutt med en visp til den er halvfryst. Det tar ca. 2 timer. Røringen hindrer at det danner seg iskrystaller.

Pisk eggehvitene stive og vend dem inn i den halvfryste limesukkerlaken sammen med limeskallet. Sett sorbeten tilbake i fryseren og fortsett å røre med en visp hvert 15. minutt til den er stiv. Det tar ca. 1 time.

Når sorbeten er stiv, helles den over i en mindre bolle som settes tilbake i fryseren i 30 minutter før servering. Skal den stå til neste dag, bør den pakkes inn i plastfilm.

Vaniljesaus:
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.

Varm melk, kremfløte, vaniljestang, -frø og halvparten av sukkeret til kokepunktet.

Visp eggeplommer og resten av sukkeret lett sammen.

Hell den varme væsken i eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell så sausen tilbake i kjelen.

Varm sausen mens du rører i bunnen av kjelen med en slikkepott. Det er viktig å røre hele tiden for å hindre at eggeplommen stivner i bunnen av kjelen. Når sausen tykner (85 °C), skal den siles over i en bolle.

Sett sausen til avkjøling i kjøleskapet.

Yoghurtsuppe:
Visp yoghurten inn i den kalde vaniljesausen. Smak til med pepper, salt og sitronaft.

Suppen må oppbevares i kjøleskapet til den skal brukes. Oppbevaringstid i kjøleskap er 3 dager.

Når suppen skal serveres, helles den kald i i kalde dype tallerkener.

Bruk en varm spiseskje til å lage små egg av limesorbeten. Legg ett sorbetegg i hver suppetallerken og server suppen med en gang.

Server gjerne bakt banan til suppen også.

Bakt banan:
Forvarm stekeovnen til 120°C.

Skrell og skjær en banan i tynne bånd på langs med en ostehøvel eller i skiver.

Legg båndene på bakepapirkledd stekeplate. Dryss dem med sukker og press litt limesaft på dem slik at de ikke blir brune.

Tørk dem i ovnen i ca. 2 timer. La ovnsdøren stå på gløtt slik at fuktigheten slipper ut.

Sendt inn av Sverre Sætre og Erling Sundal / TINE Desserter

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne festkaken lager du på et blunk
Ukens kake

Denne festkaken lager du på et blunk

Noen ganger kommer festen litt brått på. Da skal du prøve denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her