Lag noe søtt og godt med de norske eplene

De norske eplene er ikke bare gode å sette tenna i. De er ypperlige i desserter og kaker.

Epler er en velkommen råvare på kjøkkenet siden de bidrar med både syre, sødme og fruktighet. Først og fremst forbinder vi epler med det søte kjøkkenet, som kaker og desserter. Men deres smaksegenskaper fungerer utmerket også i det salte kjøkkenet.

Finn sjømatretter med epler

Likefullt er epler i kake nærmest for nasjonalrett på den søte siden å regne. Her har vi samlet 10 oppskrifter på kaker og desserter hvor eplene bidrar sterkt.

Les mer om norske epler

Siden den norske eplehøsten er så kort, kan det lønne seg å bake doble porsjoner av noen av kakene for å legge den andre halvdelen i fryseren.

Kaker med epler

Eplekake med pinjekjerner

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

Til formen
20 g
Kaken
4 stk
1 dl
150 g
4 stk
Topping

Fremgangsmåte

Riv marsipanmassen på et rivjern og bland med egg - ett om gangen.

Rør inn sukkeret. Bland inn hvetemel, bakepulver og vaniljesukker og rør det inn i eggeblandingen. Tilsett melk og smøret som er smeltet.

Smør en springform, 24 cm i diameter, med smeltet smør. Dryss sesamfrø i formen og drei den rundt slik at kantene blir dekket at sesamfrø.

Skrell eplene og skjær i båter. Legg halvparten av eplene i bunnen av formen. Hell 1/3 av deigen i formen og eplebåter oppå i et fint mønster. Dekk med deig og legg ytterligere et lag med epler og til slutt resten av deigen.

Fordel aprikosesyltetøy på toppen og dryss til slutt pinjekjerner over.

Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i 45-60 minutter. Kontroller at kaken er stekt igjennom med en kakepinne eller trepinne.

Server kaken, kald eller lun, som den er eller med pisket krem eller is til.

Mange flere opp skrifter på eplekaker og ikke minst gode råd

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

 

 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eplekake med gjærdeig

Antall porsjoner

10-12

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

25 g
2 dl
1 stk
0.5 dl
0.25 ts
6.5 dl
Fyll
3 stk
50 g
0.5 dl

Fremgangsmåte

Smuldre gjær i en bakebolle. Hell over fingervarm melk (maks 37°C), og rør til gjæren har løst seg opp.

Pisk opp egget med en gaffel. Spar ca. 1 ss til å pensle med siden.

Tilsett sukker og salt, og rør inn biter av smøret.

Bland i melet, så mye at deigen blir glatt og fin, men fremdeles kjennes løs.

Dekk deigen til og sett den til heving i ca. 45 minutter.

Hell deigen direkte i en langpanne, 25 x 35 cm, kledd med bakepapir.

Trykk deigen ut med melede hender slik at den dekker hele formen.

Fjern kjernehusene på eplene og skjær i tynne båter. Du kan gjerne skrelle eplene, om du ønsker.

Fordel eplebåtene over deigen i et fint mønster.

Pensle kaken med 1 ss pisket egg og strø over sukker og mandelflak.

Stekes midt i ovnen ved 220°C i ca. 30 minutter.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Epleterte med vaniljekrem

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

1 time og 20 minutter

Ingredienser

125 g
1 stk
1 ss
Fyll
5 stk

Fremgangsmåte

Rør raskt sammen ingrediensene til mørdeigen, gjerne i en foodprosessor.

Kjevle ut deigen og kle en paiform. Vi har brukt 4 små former.

Prikk bunnen godt med en gaffel. Dekk med bakepapr som klemmes godt ned på deigen. Sett formen i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Varm stekeovnen til 175°C og forstek paibunnen, med papiret på, i ca. 15 minutter.

Vask eplene og stikk ut kjernehusene. Skjær dem i tynne båter.

Fjern papiret fra paibunnen og dekk bunnen med vaniljekrem. Ha på kanel og deretter eplebåtene. Dryss over sukker.

Stek terten videre til den er fast og gyllen, ca. 20 minutter.

Server epleterten lun med is, kesam eller pisket krem til og gjerne et dryss hakkede nøtter.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sprø eplepai med rosiner

Antall porsjoner

8

Ingredienser

0.25 ts
225 g
1 dl
Fyll
1.5 dl
0.5 dl
2 ss
Pensling
1 stk

Fremgangsmåte

Ha mel, salt og smør i en foodprosessor. La maskinen gå til det blir en grynete masse.

Tilsett vann og arbeid alt sammen til en deig.

Trykk halvparten av deigen ut i bunnen og opp langs kanten i en paiform.

Sett formen kjølig i ca. 30 minutter.

 

Fyllet:
Skrell eplene og skjær dem i båter.

Bland eplebåtene med sukker, melis, hvetemel og kanel, og legg dem over i paiskallet. Dryss over rosiner og noen smørklatter.

Kjevle resten av deigen til et lokk (hold av litt til pynt).

Pensle paikanten med egg. Legg på lokket og trykk sammen rundt kanten.

Skjær noen snitt i lokket slik at dampen slipper ut.

Lag noen dekorative blader av resten av deigen. Legg dem oppå lokket. Pensle med egg.

Stek paien midt i ovnen ved 200°C i ca. 40 minutter.

Server paien lun, som den er eller med pisket krem eller vaniljeis til.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eplemuffins

Fremgangsmåte

Skyll eplene, fjern kjernehusene og skjær eplene i små terninger.

Bland alle ingrediensene til muffinsrøren og fyll i muffinsformene, ikke helt fulle. Stikk eplebitene ned i røren.

Stek muffinsene ved 200°C i 20-25 minutter. 

Etter at muffinsene er avkjølt, kan du drysse over litt finhakkede valnøttkjerner.

Denne porsjonen rekker til ca. 6 store muffins.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eplepizza

Fremgangsmåte

Bland sammen mel, krydder, sukker og gjær. Hell av vannet og elt sammen deigen. Dekk til med plast og la den heve 1 time på lunt sted. Pakk ut deigen og kjevle den til en tynn avlang leiv. Legg den på et stekebrett.

Legg epleskivene på bunnen sammen med rosiner og mandler. Hell over sitronsaften og dryss over sukker. Stekes ved 200°C i ca. 20 min. Serveres med vaniljeis.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Desserter med epler

Tilslørte bondepiker

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

Eplemos
4 stk
4 ss
Crumble
2 ss

Fremgangsmåte

Start med å lage eplemos. Du kan også kjøpe den ferdig i butikken, om du ønsker det.

Skrell eplene og fjern kjernehusene. Skjær eplene i biter.

Kok eplebitene, 3 ss sukker og vann til eplene er møre og konsistensen er passe. Mengde vann som trengs, avhenger er eplesort. Avkjøl.

Smelt smøret i en stekepanne og tilsett resten av sukkeret. NB. Bruker du sukkerkavring, så behøver du ikke tilsette sukker. Tilsett kanel og bland godt. La det surre litt i pannen under omrøring. La kavringblandingen avkjøle på kjøkkenpapir.

Anretning:
Pisk kremfløten. Legg eplemos, krem og kavring lagvis i en dessertbolle eller i porsjonsglass.
 

Tilslørte bondepiker bør serveres med en gang, ellers mister kavringen den deilige sprøheten.

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Her kan du lære om det som gjør norske epler så gode

 

Vi har mengder av oppskrifter på eplekaker og epledesserter

Eller hva med en oppskrift på middagsretter med epler

 

Se våre fristende drinker med epler

 

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tosca-epler

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 stk
3 dl
Toscarøre
50 g
0.5 dl

Fremgangsmåte

Skrell eplene og fjern kjernehusene. Del dem i to.

Ha epler, vann og sukker i en kjele og kok eplene til de såvidt er møre.

Ta ut eplene og legg dem med snittflaten ned i en smurt ildfast form.

Smelt smøret i en kjele, ha i mandelflak, sukker, mel og fløte. Kok opp og la røren koke et par minutter. Fordel røren over eplene.

Bak eplene midt i ovnen ved 225°C i ca. 15 minutter.

Server tosca-epler lune med f.eks. pisket krem til.

Tips:
Smak gjerne kremen til med en skvett konjakk, likør eller karamellsaus om du ønsker.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eplesuppe

Fremgangsmåte

Skrell eplene og fjern kjernehusene.

Kutt eplene i biter og kok dem i vann sammen med sitronsaft, sukker og kanel til de er myke.

Kjør epleblandingen i en hurtigmixer til den blir jevn og glatt.

Sil suppen.

Bland vaniljekesam med finshakket eple.

Server suppen lun med en liten spiseskje kesam med eple i hver suppebolle.

Ønsker du å servere suppen kald, avkjøles den i kjøleskapet ca. 4 timer.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Varme eplekyss

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 ss

Fremgangsmåte

Fjern kjernehusene på eplene.

Smelt smøret i en stekepanne og ha i eplebåtene, rosiner og honningen.

Tilsett kanel og bland forsiktig.

La eplebåtene surre til de er gjennomvarme uten å bli helt myke.

Kjempegodt med f.eks. vaniljekesam til.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen