11. februar i Oslo - Fantastisk champagnesmaking med Laurent-Perrier

Bli med oss på champagnesmaking og gled deg over syv forskjellige cuvéer til en butikkpris på over 3100 kroner . Laurent-Perrier er i dag det fjerde største Champagnehuset og nevnes ofte som et luksusmerke. Gå ikke glipp av årets garantert største champ
Redaksjonen
24 Januar 2003 - 02:01

Dette arrangementet karakteriserer vi uten forbehold som årets store smaksopplevelse. Sjelden får du ta del i så mange spennende champagner som det vi serverer deg denne kvelden.

Hva er egentlig champagne?
Champagne er definert som en musserende vin fra regionen Champagne, men navnet benyttes også som betegnelsen på den produksjonsmetoden som skaper vinen. Champagne er Frankrikes nordligste vinregion beliggende ca. 14 mil nordøst for Paris - helt på grensen til hvor langt nord det er forsvarlig å produsere vin. Det som imidlertid har skapt Champagne er et kaldt og dårlig klima samt et eksepsjonelt kalkrikt jordsmonn.

I Champagne brukes en eller flere av de tre druene Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay. Disse kommer fra vinmarker som er klassifisert eller rangert etter kvaliteten på en skala fra 80-100. Denne klassifiseringen brukes også for å fastsette verdien på druene fra de ulike vinmarkene. Starten på Champagneproduksjonen skjer nesten på samme vis som for all annen vin ved at det produseres vanlig stille viner fra de druene som benyttes. I og med at det stort sett produseres hvit Champagne i tillegg til noe rosé, mens ca. 70% av druene som benyttes er blå, så er det viktig å utføre pressingen slik at saften ikke blir farget av drueskallet. Når vinen er ferdig starter den prosessen som nærmeste er unik i Champagne - blandingen av de ulike vinene. Ikke bare fra de forskjellige druene, men fra ulike vinmarker og ulike årganger. Dette er en prosess som kan involvere så mange som 70 ulike viner. Alle de ulike husene har sin stil, nærmest sitt "stempel" på det ferdige produktet som skal variere minst mulig fra år til år. For å kompensere for de naturlige årgangsvariasjonene er det derfor nødvendig å blande mange elementer fra forskjellig vinmarker for at disse til sammen skal uttrykke husets stil.

Champagnemetodens kanskje viktigste element og spesielle kjennetegn er andregangsgjæringen som foregår på flasken. Etter at blandingen er ferdig blir vinen tappet på flasker som tåler ekstremt høyt indre trykk og deretter tilsatt en blanding som bl.a. inneholder sukker og gjær. Denne blandingen må til for å få i gang en ny gjæring. Det er nemlig i denne prosessen at kullsyren utvikles, vinen klares og Champagnen trer frem. Det produseres musserende vin over hele verden bassert på denne metoden, men det er verken lov til å kalle denne Champagne eller beskrive produksjonsmetoden som Champagnemetoden dersom vinen ikke kommer fra Champagne.

Laurent-Perrier
Champagnehuset Laurent-Perrier ligger plassert hvor et Champagnehus aller helst skal ligge - i nær tilknytning til de beste vinmarken i regionen. Laurent-Perrier er omgitt av de tre kjente kvalitetsområdene: Montagne de Reims, Vallée de la Marne og Côte de Blancs. Her har Laurent-Perrier holdt til siden huset ble etablert i 1812. Fram til 1949 var Laurent-Perrier kun et hus i mengden av andre, men med en vridning av perspektivet fra kvantitet til kvalitet endret dette seg og Laurent-Perrier er i dag det fjerde største Champagnehuset og forbindes ofte som et luksusmerke. Denne etiketten har de ikke bare fått på grunn av kvaliteten, men også på bakgrunn av det gjennomførte kvalitetspreget på hele presentasjonen, fra flaskene og helt frem til markedsføringen. Laurent-Perrier var det første store huset i Champagne som satte fokus på Chardonnay, også i sin tørre cuvée.

Les mer om Laurent-Perrier her

Smakingen er avholdt

Dette er blant annet hva vi skal smake:
(ytterligere produkter vil legges til straks opplysningene er klare)
Druer: 45% Chardonnay, 40% Pinot Noir og 15% Pinot Meunier.
Ca. 15% av blenden består av "reserve-vin", vin fra tidligere årganger som tilsettes for å sørge for at vinen fremstår som stilmessing korrekt år etter år. Vinen lagres i 3 år for å tilføre eleganse og kompleksitet til friskheten og den delikate stilen som den unge vinen viser fram. Brut LP er middels fyldig og  elegant med aromaer av citrus, ingefær og honning. En vin som setter standard for finesse og eleganse. En perfekt aperitiff og fast følge til alle anledninger der noe skal feires.

Druer: 100% på Pinot Noir utelukkende fra 100% Grand Cru vinmarker.
Drueskallet er i kontakt med mosten i 2-3 dager for å trekke ut den fantastiske konsentrasjonen av bringebær- og solbæraromaer. Den preges av kraftig frukt og er meget aromatisk og frisk. Den klassiske og særpregede flasken kombinert med en perfekt tørr avslutning samt aromatisk konsentrasjon gjør det til en glede både og servere og nyte vinen. Den er nydelig å nyte en varm sommerkveld, men er også et godt følge til retter av kylling og and, fruktsalater og krydret thai-mat.

Druer: 50% Chardonnay og 50% Pinot Noir som kun kommer fra 12 av de mest eksepsjonelle Grand Cru vinmarkene.
Dette mesterverket, kultproduktet og av mange regnet som Champagnenes Champagne blir satt sammen av vin fra de tre beste årgangene i de siste 15-20 årene. Gjeldende La Cuvée er satt sammen av vin fra 1985, 1988 og 1990. Grand Siècle betyr stort århundre og henspeiler på tiden da solkongen Ludvig 14. styrte. Forførende, rik og kompleks er dette en Champagne som vil berike ethvert luksuriøst måltid med trøffel, kaviar, hummer osv. Å nyte den uten mat er å utforske den kanskje rikeste, mest komplekse og avrundede Champagnen som er tilgjengelig.

I tillegg skal vi smake:
w Brut Vintage 1995 (ca kr 350,00) (WS: ikke testet ennå)
w Cuvée Ultra Brut Nature (ca kr 350,00) (WS: 88p)
w Laurent-Perrier Demi-Sec (ca kr 280,00) (WS: ikke testet ennå)
w Grand Siècle Alexandra Rosé 1990 (ca kr 990,00) (WS: 93p)

Smakingen er avholdt

Tid: 11. februar kl. 19.00
Pris: kroner 395 inkl.mva
Sted: Gamle Logen, Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.

Ring Apéritif på 902 04 834 dersom du ikke finner frem.

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 100203. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 06.02.03 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her