2 x knallkjøp fra Rhône

Syrah blir knapt bedre andre steder enn i Rhône. Få viner er så gode kjøp som disse to.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Spesielt byr Domaine Cheze Syrah 2007 (57415) på stort raffinement for pengene. Elegant og parfymert med nydelige bjørnebærtoner , flott syre og jordsmonnspreg. En vin du blir forelsket i ved første smak, og en kjærlighet som kan holde en stund, siden denne relativt nyankomne årgangen tåler fem år til i kjelleren. En nydelig vin til det meste du måtte diske opp med av smaksrik mat.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Granitt + syrah
I en noe mer kompakt og kraftig stil, men like imponerende til prisen, er Domaine des Treilles 2012 (10647) . Den kan riktignok ikke skilte med mer enn 60 prosent syrah, men har likevel masser av det deilig søte bjørnebærpreget samt et fint innslag av jordsmonn. En flott vin til kraftige kjøttretter, og gjerne vilt. I motsetning til de fleste andre viner i hundrekronersklassen, har denne også et lagringspotensial på fire-fem år.

I tillegg til masse vin for pengene har vinene det til felles at de kommer fra små familieeide vingårder som styres av et strengt kvalitetsregime. Domaine Cheze har bare eksistert i dagens form siden 1978, og er "ekspert" på syrah og viognier siden vingården befinner seg midt mellom appellasjonen St. Joseph og Condrieu. I førstnevnte område er jordsmonnet granittdominert hvilket gir syrah en flott mineralkarakter. Vår vin kommer fra vinmarker utenfor AOC-området , men har jordsmonnstypen til felles. Derav den flotte karakteren.

Mergel + syrah
Domaine des Treilles holder i en helt motsatt ende av Rhône, i den sørøstlige delen av dalen hvor blandingsvinen Côtes-du-Rhône regjerer. Men likevel i den delen av denne store appellasjonen som gir mest karakter i form av Côtes-du-Rhône-Villages både fordi vinmarkene ligger litt høyere og fordi mergeljordsmonnet er enda skrinnere og mer steinete. Men vår vin er ingen Villages siden drueblandingen har mer syrah enn loven tillater, takk og lov for det!

Domaine des Treilles er heller ingen ren vingård, for driften på gården som har røtter tilbake til 1772 omfatter så vel eikeskog (hvor trøffelen trives) og olivenlunder. Alt økologisk drevet. Opprinnelig var det oppdrett av silkeormer som var den mest lukrative geskjeften, men det silkeaktige tar nå vinen seg av.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Dom. Cheze Syrah 2017

Produsent:
Dom. Cheze
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Rhône Sør
Pris:
239,90 kr
Varenummer:
5741501
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Dom. des Treilles Côtes du Rhône 2018

Produsent:
Partrice Méry
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Côtes du Rhône
Pris:
149,90 kr
Varenummer:
1064701
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen