50-årig bartender fra Oslo til internasjonal finale

Denne uken var ti av Norges beste bartendere samlet til landsfinale i Oslo. På menyen sto drinkmiksing. Eldstemann i konkurransen, Adelino Figuera (50), vant. Figuera kommer fra Oslo - og Madeira - men under den internasjonale finalen i desember skal han
Redaksjonen
31 Oktober 2003 - 09:00

- Den norske finalen samler landets fremste bartendere. Påmeldingene har strømmet inn fra hele landet, men kun ti bartendere kom til landsfinalen. Vinneren sendes til den internasjonale finalen i Finlandia Cup som går av stabelen for sjette året på rad i midten av desember i Finland, sier Marius Vestnes, arrangør av den norske landsfinalen.

Vinnere fra hele verden samles i Helsinki. Her skal det konkurreres i tre kategorier - aperitif, longdrink og after dinner. Og etterpå skal den finsk kulturen oppleves med snøscootersafari, finsk villmark og drikkekultur. Rent vann, snø og is er nemlig essensielt for finsk vodkatradisjon.

Ikke bare var han desidert eldst av alle deltakerne i landsfinalen, men den norske konkurransen satt også punktum for Adelino Figueras lange karriere med konkurransedeltakelse.

- Det er bare kjempe, kjempe, kjempedeilig! Likevel er konkurranseinnstinket mettet. I alle fall nesten. Jeg har vært medlem i Norsk Bartender Forening i 25 år - og med denne seieren har jeg vunnet 25 norske og internasjonale konkurranser, sier Adelino Figuera og smiler bredt til gratulasjoner fra de andre deltakerne.

Han vant for første gang i 1979. Nå gir han seg, men først går turen til den internasjonale finalen i Finlandia Cup der han skal forsvare Norges ære i det anerkjente bartendermesterskapet .

-  I min alder går du for å vinne, ikke for å delta. I så fall tilbringer jeg heller kvelden hjemme sammen med kone og barn. Men det er utrolig deilig å vinne, innrømmer Adelino Figuera.

På seierspallen fikk han følge av en annen bartender fra Oslo. Lillian Sandvik, barsjef ved Café de Ville i Bogstadveien, kom på tredjeplass mens andreplasssen gikk til Espen Gudbrandsen (37) fra Stavanger.

- Jeg er både stolt og sjokkert. En merkelig kombinasjon av følelser, kan du si. For oss bartendere er det ikke så veldig mye skryt å få klokken halv tre natt til lørdag. Derfor betyr dette utrolig mye og jeg kan leve lenge på denne tredjeplassen. Bortimot hundre år, tror jeg, sier en fornøyd Lillian Sandvik (26) og tillegger:

- Jeg har ikke bestemt hvor diplomet skal henge. En liten del av meg vil henge det i baren, men jeg vil også ha det på veggen hjemme. Rammen matcher tross alt sengen min, så det ender kanskje på soverommet.

Drinkene ble målt på utsende, aroma og smak. I tillegg fikk hver drink en totalkarakter og vinneren ble den deltakeren med høyest sammenlagt poengsum. Deltakerne fikk kun syv minutter til rådighet i hver runde - og det skulle lages fem identiske drinker. Hver dommer fikk én drink. I tillegg ble en drink plassert i baren til publikums beundring. Deltakerne lagde altså 15 drinker i løpet av tre runder med hektisk drinkmiksing. Aldersmessig fordelte deltakerne seg fra begynnelsen av tyveårene til den femti år gamle vinneren. Av ti deltakere var to jenter. 12 fagdommere med bred erfaring fra bransjen satt i juryen.

- Forberedelsene til den norske finalen har pågått siden januar i år. I Finlandia Cup premieres gode drinker, men ikke show og flaskesjonglering. Konkurransen kårer de beste drinkene. Det skal smake godt, dufte deilig og virke innbydende, understreker Marius Vestnes, som arrangerte den fjerde landsfinalen i Norge.

Den internasjonale finalen har et høyt faglig nivå. Det er ikke uvanlig at deltakerne stiller opp i nasjonaldrakter og fremhever særegne tradisjoner. Russerne konkurrerer eksempelvis ofte i sine nasjonaldrakter, mens britene som regel stiller i kilt.

- Konkurransen bidrar til å gi norske bartendere anerkjennelse og heve standarden i bransjen. Det er viktig, da mange bartendere faktisk utdanner seg i flere år for å bli gode drinkmiksere, poengterer Adelino Figuera som nå skal starte barskole i Oslo og Madeira.

Arrangementet gikk av stabelen på Moon i Oslo sentrum. Ørjan Burøe og Terje Sporseim fra Judas på TVNorge var kveldens konferansierer.

Adelinor Figueras vinnerdrinker
Aperitif

Dry Kiss

Fremgangsmåte

Sendt inn av Adelino Figuera, Finlandia Cup 2003

Vurder oppskriften

Kiitos

Fremgangsmåte

Sendt inn av Adelino Figuera, Finlandia Cup 2003

Vurder oppskriften

Red Tears

Fremgangsmåte

Sendt inn av Adelino Figuera, Finlandia Cup 2003

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her