Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Drikke
original.jpg

Ærlig syrahuttrykk

Denne côte-rôtie-en er ikke bare billigst i sin klasse, den er også et svært rent og ærlig uttrykk for både drue og appellasjon.
Aase E. Jacobsen
29 September 2011 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Det lille området, Côte-Rôtie helt nord i Rhône-dalen, er himmelen for syrahelskeren. Her møter nemlig denne allsidige druen sin "match in heaven", nemlig stupbratte skråninger med meget sterke granitt- og skiferjordsmonn - der ingen skulle tro at noen fortsatt orker å dyrke druer.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Jean Michel Stéphan er en av de energiske yngre vinmakerne som tar utfordringen meget seriøst. Og det gjenspeiles i vinen, for Jean-Michel Stephan Côte Rôtie 2011 (53241)  er mineralsk så det holder, med flott preg av saftige og syrlige bjørnebær, strålende syre og fine faste tanniner.

Blonde og Brune
Den er en blanding av druer fra fire ulike vinmarker som til sammen representerer den bittelille, men svært så sammensatte appellasjonen Côte-Rôtie. Dels fra den nordlige delen (Côte Brune) hvor jordsmonnet er mer skiferholdig og med innslag av jern. Noe som gir det en mørkere farge, derav navnet, enn jordsmonnet i Côte Blonde i den sørlige delen hvor det er granitt under et topplag av sand og kalkstein.

To av parsellene som gir druer til vår vin har disse egenskapene. Den fjerde parsellen har mer til felles med Côte Brune enn Blonde, selv om den ligger ved Condrieu helt i sør. Selv om Stéphan bare har fire hektar, de fleste i Côte Blonde, lager han enkeltparsellviner, i bittesmå kvanta riktignok, all den tid utbyttet i disse parsellene er nede i 25/ha. Disse vinene er for tiden ikke tilgjengelig i Norge. En av disse, Côte-Rôtie Basseron 2007, er tilgjengelig på Vika-polet. Det er også vår vin i magnumutgave, til en ekstra gunstig pris.

Langt liv
Stéphans viner må imidlertid oppbevares kjølig (under 12-14 grader) all den tid de er tilsatt svært lite svovel. Han er inspirert av Jules Chauvet som er alle naturvinprodusenters læremester. Han følger derfor Chauvets oppfinnelse såkalt karbonisk maserasjon, hvor gjæringen får starte før druene presses. Formålet er å hente ut maksimalt med frukt. Denne metoden forbindes primært med beaujolais, og derfor har også Stéphans côte-rôtie klare likhetstrekk ved sin store saftighet. Men i tillegg gjennomgår den "normal" gjæring ved høyere temperatur som trekker ut mer tanniner. Som sammen med syren er denne vinstilens ryggrad og forsikring for et langt liv i kjelleren.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her