Amerikansk raffinement

Amerikanere elsker å leke med navn og etiketter på vinene sine. Disse vinene er resultat av ordspill. Og svært vellykkete sådanne også, og dermed en fin anledning å ønske Obama til lykke med.
Aase E. Jacobsen
22 Januar 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Eller spill med bokstaver, for å være helt korrekt. CMS står for Chardonnay, Marsanne og Sauvignon for den hvite og Cabernet, Merlot og Syrah for den røde. Selv om den første miksen er noe sær, og antyder en litt tung stil, er vinen, CMS White 2007 (57930), frisk og elegant samtidig som den har god fylde og karakter - og er noe så uamerikansk som ueiket. Det gjelder også den røde, CMS Red 2006 (57931), som byr på veldig god kjølig frukt, et nydelig cabernetpreg, flott syre og god fasthet. Men her har altså vinen vært i kontakt med både fransk og amerikansk eik.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Kjølig, men tørt
Årsaken til den friske stilen er at druene stammer fra Washington State som kjennetegnes av et noe kjøligere klima enn det vi forbinder med eksempelvis California. Likevel er Washington ikke akkurat kjølig, all den tid vi snakker om en semiørken. Alt regnet som faller på kysten stoppes av Cascade-fjellkjeden. Derfor må vinplantene vannes kunstig siden nedbøren er svært sparsommelig i vekstsesongen. Den kjølige frukten sikres av stor forskjell mellom dag- og nattemperaturer, og vinområdene som for 99 prosent ligger lengst øst i staten, er veldig godt ventilerte. Men vintrene er så kalde at deler av staten ikke er egnet til vindyrking.

Produsenten er Hedges Family Estate, som har en noe spesiell og ikke særlig lang historie. Den begynte nemlig med at Tom Hedges fikk seg en jobb med å selge amerikanske viner i Taiwan. Dette var i 1986. Året etter fikk han og kona Anne-Marie napp hos Systembolaget med en blend av cabernet og merlot. I begynnelsen kjøpte de druer, men i 1991 investerte de i en eiendom ved navn Red Mountain som nå er et eget AVA og som dessuten regnes som det beste i hele staten.

Grand cru
I første omgang plantet Hedges 7,5 hektar med cabernet sauvignon og merlot samt litt cabernet franc. Senere utvidet de med tinta cao, touriga nacional, souzao, petit verdot, malbec og syrah. Den siste druen dyrkes sammen med en del cabernet på den kjøligste delen av eiendommen. Disse parsellene ligger opp mot 330 m.o.h. i skråningene av Red Mountain hvor jordsmonnet preges av veldig gamle avleiringer.

Til den røde CMS er det bare syrahen som kommer herfra. Resten kjøper Hedges fra Columbia Valley som er det AVA'et som står på etiketten. Den hvite er 100 prosent Columbia Valley. Dette området er en samlebetegnelse for hele det store vinområdet i det østlige Washington hvor Red Mountain på en måte utgjør "grand cru" sammen med AVA'ene Yakima Valley, Walla Walla Valley, Horse Heaven Hills, Rattlesnake Hills og Wahluke Slope. Navn vi garantert kommer til å høre mer fra i årene som kommer.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her