Amerikansk raffinement

Amerikanere elsker å leke med navn og etiketter på vinene sine. Disse vinene er resultat av ordspill. Og svært vellykkete sådanne også, og dermed en fin anledning å ønske Obama til lykke med.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Eller spill med bokstaver, for å være helt korrekt. CMS står for Chardonnay, Marsanne og Sauvignon for den hvite og Cabernet, Merlot og Syrah for den røde. Selv om den første miksen er noe sær, og antyder en litt tung stil, er vinen, CMS White 2007 (57930) , frisk og elegant samtidig som den har god fylde og karakter - og er noe så uamerikansk som ueiket. Det gjelder også den røde, CMS Red 2006 (57931) , som byr på veldig god kjølig frukt, et nydelig cabernetpreg, flott syre og god fasthet. Men her har altså vinen vært i kontakt med både fransk og amerikansk eik.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Kjølig, men tørt
Årsaken til den friske stilen er at druene stammer fra Washington State som kjennetegnes av et noe kjøligere klima enn det vi forbinder med eksempelvis California . Likevel er Washington ikke akkurat kjølig, all den tid vi snakker om en semiørken. Alt regnet som faller på kysten stoppes av Cascade-fjellkjeden. Derfor må vinplantene vannes kunstig siden nedbøren er svært sparsommelig i vekstsesongen. Den kjølige frukten sikres av stor forskjell mellom dag- og nattemperaturer, og vinområdene som for 99 prosent ligger lengst øst i staten, er veldig godt ventilerte. Men vintrene er så kalde at deler av staten ikke er egnet til vindyrking.

Produsenten er Hedges Family Estate, som har en noe spesiell og ikke særlig lang historie. Den begynte nemlig med at Tom Hedges fikk seg en jobb med å selge amerikanske viner i Taiwan. Dette var i 1986. Året etter fikk han og kona Anne-Marie napp hos Systembolaget med en blend av cabernet og merlot. I begynnelsen kjøpte de druer, men i 1991 investerte de i en eiendom ved navn Red Mountain som nå er et eget AVA og som dessuten regnes som det beste i hele staten.

Grand cru
I første omgang plantet Hedges 7,5 hektar med cabernet sauvignon og merlot samt litt cabernet franc. Senere utvidet de med tinta cao, touriga nacional, souzao, petit verdot, malbec og syrah. Den siste druen dyrkes sammen med en del cabernet på den kjøligste delen av eiendommen. Disse parsellene ligger opp mot 330 m.o.h. i skråningene av Red Mountain hvor jordsmonnet preges av veldig gamle avleiringer.

Til den røde CMS er det bare syrahen som kommer herfra. Resten kjøper Hedges fra Columbia Valley som er det AVA'et som står på etiketten. Den hvite er 100 prosent Columbia Valley. Dette området er en samlebetegnelse for hele det store vinområdet i det østlige Washington hvor Red Mountain på en måte utgjør "grand cru" sammen med AVA'ene Yakima Valley, Walla Walla Valley, Horse Heaven Hills, Rattlesnake Hills og Wahluke Slope. Navn vi garantert kommer til å høre mer fra i årene som kommer.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

CMS White 2007

Produsent:
Hedges Family Est.
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
USA
Område:
Washington
Pris:
149,90 kr
Varenummer:
5793001
88 Poeng
Les smaksnotatene »

CMS Red 2006

Produsent:
Hedges Family Est.
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
USA
Område:
Washington
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
5793101
89 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen