Mat

Matsopp

Det er dette alle drømmer om akkurat nå
Foto: (Rendery)

Det er dette alle drømmer om akkurat nå

En skogbunn dekket med kantareller er alles våte drøm. Men sopplukking er også forbundet med risiko. Er du usikker på hvilke andre sopper som kan spises? Her finner du en oversikt over åtte sikre matsopper og hvilke du må holde deg unna.
01 August 2019 - 11:00

Mangel på kunnskap og feilaktig tilberedning er de hyppigste årsakene til soppforgiftning.

Skaff deg soppbok av nyere dato
Noen sopparter er giftige i rå tilstand, men både spiselige og gode når de tilberedes riktig. Noen må avkokes før de spises og ingen bør spises rå. 

Traktkantarell. Foto: Toni Laaveri

Følg disse enkle rådene: 

Spis bare sopp du er sikker på. Er du er i tvil – oppsøk soppkontrollen.

Spis aldri sopp som er rå, for lite kokt/stekt.

Bruk bare sopp av god kvalitet til matlaging.

Bruk den nyeste sopplitteraturen når du bestemmer sopp. Husk alltid å ta med deg en skikkelig soppbok av nyere dato når du er ute og plukker sopp.

På neste side finner du åtte sikre matsopper

For en enda bedre oversikt kan du laste ned dette heftet om trygge sopper, som Norges Sopp- og nyttevekstforbund har laget for å unngå å plukke farlig sopp. 

Giftige sopper
Det finnes flere giftige sopper, og vi lærer hele tiden noe nytt om soppene som finnes. Det beste våpenet for å unngå forgiftning er å være forsiktig og ruste seg med en god soppbok av nyere årgang.  Her er tre giftsopper du ikke skal plukke

Dersom du tror du har fått i deg giftig sopp er det viktig å ta kontakt med  Giftinformasjonen på telefon 23 32 70 00 umiddelbart.

Gode tips til soppturen

Sopp til glede på de mange bord
Sopp er, til tross for utfordringene, en fantastisk råvare og vi kan friste med utrolig mange herlige oppskrifter med sopp i vår kokebok .

Du kan også søke på din favorittsopp og se hvor mange spennende retter du kan lage, eller se denne artikkelen for mer inspirasjon. 

Heftet Trygge matsopper finner du i pdf-format her

Kilde: Mattilsynet og Norges Sopp- og Nyttevekstforbund
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her