Giftsopp
Tips for en vellykket sopptur

Tips for en vellykket sopptur

Soppen har begynt å sprette opp fra skogbunnen. Her får du alle tipsene du trenger.
14 August 2018 - 01:00

Soppen dukker i disse dager opp som paddehatter rundt oss.

Tidlig på høsten er det mye rimsopp å finne på Østlandet, men også kantareller, sjampinjonger og steinsopp er det mye av.

Det tegner generelt sett for et godt soppår over hele landet, bortsett fra på de mest tørkerammede deler av Østlandet, og nedenfor kan du finne et utvalg av herlige retter med sopp, samt gode tips for turen.

De ivrige soppentusiastene har gjerne sine egne hemmelige steder hvor de plukker sopp, og kunnskapen går ofte i arv fra generasjon til generasjon.

Spennede retter med sopp

Huskeliste for soppturen
Soppturen blir en ren nytelse hvis du planlegger litt ekstra før du legger ut på tur, og her har vi samlet noen gode råd:

  • Ta med en soppbok av nyere dato (kunnskap om de forskjellige soppene utvikler seg hele tiden).

  • Bruk en kurv til sankingen, plastposer er soppens fiende (soppen får ikke puste).

  • Det finnes soppkurver med egne rom slik at du kan skille de enkelte sopptypene fra hverandre.

  • Ta med flere små papirposer til sopp som du ikke er sikker på. En giftig sopp kan ødelegge en full soppkurv

  • Rens soppen på stedet - jord hører hjemme i skogen og ikke på kjøkkenbordet.

  • Ta med en liten kniv, gjerne med en stiv børste på den ene siden, slik at du kan skjære bort markspiste biter, samt børste soppen fri for jord.

Ikke plukk sopp du er usikker på. Er du usikker på om en sopp er giftig eller ikke, la den stå!

En giftig sopp blant alle de gode matsoppene gjør at du må kaste all soppen.

Sjekk gjerne soppen hos soppkontrollen, som har flere kontrollposter over hele landet.

Se flere gode råd hos Matportalen

Du burde heller ikke plukke sopp ved sterkt trafikkerte veier, eller steder hvor det kan tenkes at det kjemikalier, da dette tas direkte opp av soppen.

Hvordan ta vare på soppen

Slik sjekker du soppen
Når du finner sopp skal du vri den forsiktig løs fra underlaget.

Små sopper (slik som traktkantareller og trompetsopp) kan du klippe løs med en saks.

Børst soppen fri for jord og del den på langs for å sjekke for mark.

Skjær bort de delene av soppen som er markspist, samt bløte eller gamle deler av rørsopper.

Er det sopp du er usikker på skal du ikke skjære i den men kaste den. Ta ingen sjanser.

Hva kan jeg spise?
Det aller beste er å utruste seg med en god, oppdatert soppbok og være kritisk til den soppen du finner.

Ved symptomer eller mistanke om soppforgiftning kan du kontakte Giftinformasjonen på telefonnummer 22 59 13 00 (døgnåpent).

Ved å klikke på lenkene under får du en oversikt over åtte sikre matsopper, samt tre giftige sopper du må holde deg unna. I disse artiklene vil du også finne en nedlastbar plakat med bilder og beskrivelse av de enkelte mat- og giftsoppene.

Åtte sikre matsopper

Tre giftsopper du skal styre unna

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her