Giftsopp
Tips for en vellykket sopptur

Tips for en vellykket sopptur

Soppen har begynt å sprette opp fra skogbunnen. Her får du alle tipsene du trenger.
14 August 2018 - 01:00

Soppen dukker i disse dager opp som paddehatter rundt oss.

Tidlig på høsten er det mye rimsopp å finne på Østlandet, men også kantareller, sjampinjonger og steinsopp er det mye av.

Det tegner generelt sett for et godt soppår over hele landet, bortsett fra på de mest tørkerammede deler av Østlandet, og nedenfor kan du finne et utvalg av herlige retter med sopp, samt gode tips for turen.

De ivrige soppentusiastene har gjerne sine egne hemmelige steder hvor de plukker sopp, og kunnskapen går ofte i arv fra generasjon til generasjon.

Spennede retter med sopp

Huskeliste for soppturen
Soppturen blir en ren nytelse hvis du planlegger litt ekstra før du legger ut på tur, og her har vi samlet noen gode råd:

  • Ta med en soppbok av nyere dato (kunnskap om de forskjellige soppene utvikler seg hele tiden).

  • Bruk en kurv til sankingen, plastposer er soppens fiende (soppen får ikke puste).

  • Det finnes soppkurver med egne rom slik at du kan skille de enkelte sopptypene fra hverandre.

  • Ta med flere små papirposer til sopp som du ikke er sikker på. En giftig sopp kan ødelegge en full soppkurv

  • Rens soppen på stedet - jord hører hjemme i skogen og ikke på kjøkkenbordet.

  • Ta med en liten kniv, gjerne med en stiv børste på den ene siden, slik at du kan skjære bort markspiste biter, samt børste soppen fri for jord.

Ikke plukk sopp du er usikker på. Er du usikker på om en sopp er giftig eller ikke, la den stå!

En giftig sopp blant alle de gode matsoppene gjør at du må kaste all soppen.

Sjekk gjerne soppen hos soppkontrollen, som har flere kontrollposter over hele landet.

Se flere gode råd hos Matportalen

Du burde heller ikke plukke sopp ved sterkt trafikkerte veier, eller steder hvor det kan tenkes at det kjemikalier, da dette tas direkte opp av soppen.

Hvordan ta vare på soppen

Slik sjekker du soppen
Når du finner sopp skal du vri den forsiktig løs fra underlaget.

Små sopper (slik som traktkantareller og trompetsopp) kan du klippe løs med en saks.

Børst soppen fri for jord og del den på langs for å sjekke for mark.

Skjær bort de delene av soppen som er markspist, samt bløte eller gamle deler av rørsopper.

Er det sopp du er usikker på skal du ikke skjære i den men kaste den. Ta ingen sjanser.

Hva kan jeg spise?
Det aller beste er å utruste seg med en god, oppdatert soppbok og være kritisk til den soppen du finner.

Ved symptomer eller mistanke om soppforgiftning kan du kontakte Giftinformasjonen på telefonnummer 22 59 13 00 (døgnåpent).

Ved å klikke på lenkene under får du en oversikt over åtte sikre matsopper, samt tre giftige sopper du må holde deg unna. I disse artiklene vil du også finne en nedlastbar plakat med bilder og beskrivelse av de enkelte mat- og giftsoppene.

Åtte sikre matsopper

Tre giftsopper du skal styre unna

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her