Dette er de åtte sikre matsoppene

Er du usikker på hvilke sopper som kan spises? Her finner du en oversikt over åtte sikre matsopper samt tre giftige sopper du må holde deg unna.

Mangel på kunnskap og feilaktig tilberedning er de hyppigste årsakene til soppforgiftning.

Tre giftsopper du ikke skal plukke

Soppbok av nyere dato

Noen sopparter er giftige i rå tilstand, men både spiselige og gode når de tilberedes riktig. For å unngå å spise farlig sopp har Mattilsynet laget en plakat med åtte gode matsopper. Noen må avkokes før de spises og ingen bør spises rå.

Spis bare sopp du er sikker på. Er du er i tvil – oppsøk soppkontrollen.

Spis aldri sopp som er rå, for lite kokt/stekt.

Bruk bare sopp av god kvalitet til matlaging. Bruk den nyeste sopplitteraturen når du bestemmer sopp. 

Husk alltid å ta med deg en skikkelig soppbok av nyere dato når du er ute og plukker sopp.

Last ned en pdf av soppplakaten, eller ta kontakt med Mattilsynets lokalkontor på 06040.

Dersom du tror du har fått i deg giftig sopp er det viktig å ta kontakt med  Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00 umiddelbart.

 

Giftige sopper

Det finnes flere giftige sopper, og vi lærer hele tiden noe nytt om soppene som finnes. Det beste våpenet for å unngå forgiftning er å være forsiktig og ruste seg med en god soppbok av nyere årgang. 

Vi har samlet en kort oversikt over tre av de soppene det er viktig å passe seg for her

Tre giftsopper du ikke skal plukke

Gode tips til soppturen

Sopp til glede på de mange bord

Sopp er, til tross for utfordringene, en fantastisk råvare og vi kan friste med utrolig mange herlige oppskrifter i vår kokebok .

 Foreta et søk på din favorittsopp og se hvor mange spennende retter du kan lage, eller se denne artikkelen for mer inspirasjon. 

Sopplakaten "Åtte matsopper og tre giftsopper" finner du i pdf-format her

Er du interessert i å lære mer, kan Norges sopp- og nyttevekstforbund kanskje være noe for deg.

Kilde: Mattilsynet
Illustrasjoner: Inger Anne Lysebraate
Foto: ScanstockPhoto

Forsiden akkurat nå

Til toppen